måndag 13 juni 2011

Stekt ris med räkor

Jag har den senaste tiden börjat inkorporera färsk chili i många av våra rätter. Och jag brukar vara duktig på att provsmaka chilin innan den landar i maten, då styrkan varierar enormt och mängden får styras därefter. Vissa är milda, med smak som en paprika och går utmärkt att hacka ner rå i en sallad. Andra räcker det att man tittar på för att det ska tåra sig i ögonen. Vi har av givmild bekant fått ett gäng chiliplantor som nu frodas i vårt drivskåp. De lär vara allt från milda och melonsmakande till riktigt heta. Riktigt het var den som hackades i maten igår. Och inte provsmakade jag den heller. Men med tanke på hur det sved i händerna när jag hackade den, borde jag kunnat räkna ut att den var elak. Hur som, gott smakade det. Även om det vita, svalkande vinet till inte svalkade utan fick bytas mot ett glas mjölk. Den här rätten kommer garanterat att lagas igen, men mina smaklökar måste få hämta sig först...





Stekt ris med räkor

4 portioner

2,5 dl långkornigt, okokt ris
5 dl vatten
1 tsk salt

1 kg räkor med skal
1 klyfta vitkål eller spetskål
1 knippe salladslök (eller varför inte färsk knipplök?)
1 röd paprika
2 små morötter
1 näve sockerärter
2 vitlöksklyftor
1 färsk chili
1 bit ingefära, ca 2 kubikcentimeter stor
1 dl mango chutney
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk garam masala (jag använde en riskryddblandning med saffran, men garam masala borde gå lika bra)
1 msk kinesisk soja

Börja med att koka upp riset i saltat vatten. Under tiden som riset kokas, skalas räkorna. Spara skalen i frysen. Det kan bli grunden till en underbar räksås vid ett senare tillfälle.
Hacka kålen och paprikan i mindre bitar. Skär salladslöken i små slantar, likaså morötterna. Dela sockerärterna i mindre bitar. Finhacka chilin, ingefäran och vitlöken. Undvik att få med chilifröna, där sitter den värsta hettan.
Hetta upp lite olja i en större stekpanna. Fräs chili och ingefära med vitlök. De ska bara mjukna lite, ej ta färg. Tillsätt övriga grönsaker, gurkmeja, masala och curry, låt fräsa en stund. Grönsakerna ska behålla sin krispighet. Tillsätt det koka riset. Häll sedan i sojan och mango chutneyn och rör runt. Smaka ev av med lite mer salt. Tillsätt räkorna mot slutet. De ska bara bli varma och får inte ligga i för länge. Då blir räkorna sega och tråkiga.

Servera med en liten skål med mango chutney och färsk lime.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar