söndag 26 juni 2011

Midsommarmaten- en återblick

Att gå nattjour innan midsommar brukar inte vara en god idé, i alla fall inte om man ämnar ställa till med kalas. Jag jobbade natten till torsdag och fortsatte sedan jobbet när jag kom hem vid lunchtid på torsdagen. Sillen lades in, köttbullar trillades till de vänner som ännu inte lärt sig uppskatta sill, kakor bakades och huset städades. Och när sedan midsommarafton kom, var jag trött redan när de första gästerna ringde på dörren. Men oj vilket trevligt kalas det blev. Och oj vilken slapp midsommardag som följde.

Av tradition äter vi alltid sillunch på midsommarafton, följt av kaffe och kaka, grillbuffé på kvällen och lagom till de första knotten kommer fram och den svenska midsommarkylan driver in, då äter vi jordgubbar och glass. I år kom midsommarkylan redan vid soluppgången, men vi hade åtminstone uppehåll hela dagen.På årets sillbuffé fanns, föga förvånande, färskpotatis, fyra sorters sill (örtsill, äpple- och limesill, senapssill och dillsill), en laxtårta, köttbullar, ägghalvor, soltorkade tomater (för vegetarianerna), knäckebröd, Västerbottenost och gräddfil och gräslök. Laxtårtan hade en god vän med. Den var av cheesecakekaraktär med mycket färskost, rökt lax och gräslök. Gott! Receptet på örtsillen kommer från Mårtenssons kök och det blev den klara favoriten. Jag lade till färsk persilja i receptet och minskade lite på vitlöken. Äppelsillen finns det recept på här på bloggen och senapssillen hittar du här på Icas hemsida. Dillsillen köpte vi färdig.

Efter sillen kom kaffet. En av gästerna hade med en underbart god jordgubbstårta med vaniljkräm och jordgubbssylt i och ett berg av jordgubbar på. Precis så som en tårta ska vara på midsommar.Och för den som inte fått sitt sockerbehov tillgodosett, fanns det också syltsnittar. Det var första gången jag bakade småkakor med hjälp av min nya köksfavorit, min Kitchen Aid. Och degen blev så fantastiskt smidig och god och kakorna blev spröda utan att bli torra. Det var inte sista gången dessa godingar bakades och då ni säkert redan fått en överdos av sillrecept, får ni därför hålla till godo med ett kakrecept.

Syltsnitt

ca 60 stycken

250 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker

Fyllning:
knappt 1 dl röd fast sylt (gärna hallonsylt)

Glasyr:
2 dl florsocker
1,5 msk vatten

Sätt ugnen på 225°C.

Rör rumsvarmt smör och socker poröst i en skål. Rör ner ett ägg i taget och sedan mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker.

Dela degen i 4 delar och rulla till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Gör en längsgående fördjupning i längden och fyll med sylt.

Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter. Rör ihop glasyren och ringla över sylten på de avsvalnade längderna. Skär kakorna i sneda snitt, ca 2 cm breda. Förvara i en lufttät kakburk.

Receptet kommer från "Vår bakbok".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar