lördag 18 juni 2011

Jordgubbstarteletter

Äntligen har jag invigt mina nya, små tartelettformar. Och det blev med fyllning av vaniljkräm och jordgubbar, en väldigt lyckad kombination. En smak av sommar, vilket behövs en dag som denna när det mest känns som sen höst med allt regn och rusk.
Jordgubbstarteletter

12 stycken

250 g smör
250 g vetemjöl
250 g socker
1 äggula

Vispa rumsvarmt smör med mjöl, socker och äggula, endera med elvisp eller i assistent. Låt degen arbetas ca 5 minuter. Ställ sedan degen i kylen för att vila 1 timme.
Tryck ut degen i tartelettformar, helst med avtagbara kanter. Grädda mitt i ugnen i 200-225°C värme i ca 8 minuter. De ska ha svällt upp något, men ännu ej ha sjunkit ihop när de tas ut.
Låt dem svalna innan de lossas från formarna.
Fyll med vaniljkräm och toppa med jordgubbar (eller andra bär) och spritsa en klick grädde på toppen.Vaniljkräm

Fyllning till en tårta (1 lager) eller 12 tarteletter

2 äggulor
0,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
3 msk socker
1 msk potatismjöl

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda fröna med 0,5 matsked av sockret. Arbeta ihop vaniljfrön och socker till en smidig pasta på skärbrädan. Lägg vaniljpasta, resterande socker och potatismjöl i en kastrull. Häll i grädden och vispa till en klumpfri kräm. Tillsätt mjölk och äggulor och vispa runt ordentligt. Låt sedan vätskan sjuda under kontinuerlig vispning tills krämen tjocknat. Låt den ej koka och var noggrann med att ej bränna krämen i botten. Krämen stelnar mer när den svalnat, så man sjuder den tills den nått ett stadie mellan sås och kräm. Då blir den lagom tjock för tartelettfyllning. Däremot är den ej tillräckligt tjock för att utgöra understa fyllningen i en tårta. Låt den då sjuda längre eller tillsätt lite gelatin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar