torsdag 9 juni 2011

Rabarber- och jordgubbspaj

Det har varit en lång bloggpaus. Mycket för att min lust och tid för bloggen har varit begränsade. Vi har flyttat från lägenheten i centrala stan till ett radhus i en förort. Vi har äntligen fått ett stort kök med rejäla arbetsytor, induktionshäll och varmluftsugn, vilket är minst sagt underbart. Vi har också fått en minimal trädgård där tidigare ägare gjort förnuftiga val och planterat vinbär, rabarber, smultron och krusbär. Vi kommer få smultron i mängder och rabarbern ger minst sagt en riklig skörd. Jag har planterat en liten örtagård med basilika, gräslök, timjan, mynta, persilja och lavendel och vi har fler tomatplantor än vad vi behöver. Min längtan efter att pyssla med hus och trädgård har alltså vunnit över bloggandet. Men så idag, helt plötsligt, kände jag att det var dags igen. Så nu kör vi! Och vi börjar med ett recept på rabarberpaj.

Rabarber- och jordgubbspaj

5-6 rabarberstjälkar
0,5 liter jordgubbar

2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
75-100 g smör

Skala rabarbern och dela i mindre bitar. Ansa och dela jordgubbarna i skivor. Lägg frukten i botten på en pajform.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Strö över frukten. Tag kylskåpskallt smör och hyvla tunt med en osthyvel och täck mjölblandningen. Grädda i mitten av ugnen på ca 200°C i 25-30 minuter. Efter några minuter kan det vara en god idé att se om smöret smält åt sidorna och det blottas partier med bara mjölblandning. Lägg lite mer smör över dessa områden.
När pajen fått fin gyllenbrun färg och känns lite knäckig på ytan, då är den klar. Serveras ljummen med lite vaniljglass eller rårörd vaniljsås.

Om du önskar mer knäcksmak på pajen, kan delar av sockret i pajdegen bytas ut mot råsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar