lördag 11 juni 2011

En het potatis

Den svenska färskpotatisen har ju äntligen kommit ner i pris så att även vi vanliga, dödliga kan köpa den. Och det är ju just nu som den är som allra godast. När man längtat efter smaken av sommar och ännu inte börjat längta efter mos och andra godsaker som den lilla färskpotatisen inte kan bidra till.
Vi har ju äntligen fått en uteplats med plats för en grill och nu står vårt mindre rymdskepp (den ser mer ut som något Darth Vader skulle kunna färdas i än en grill), redo för nya äventyr. Och vi har hittills lyckats variera oss och knappt grilla samma sak två gånger. Vad vi däremot serverat flera gånger till det grillade, är den här goda potatissalladen. Den ska serveras varm och är väldigt god till grillad fläskfilé, ryggbiff, grillspett, you name it. Jag tror till och med att den skulle kunna stå pall för en grillad fiskbit. Och det behövs egentligen ingen sås till. Ja, under förutsättning att man lyckats hålla det grillade tillbehöret hyfsat saftigt.

Färskpotatissallad med bearnaisesmak

4 portioner

1 kg färskpotatis, inte för stora
50 g normalsaltat smör
2-3 msk rödvinsvinäger
1 dl finhackad gräslök
1-2 tsk torkad dragon
salt

Tvätta och koka färskpotatisen mjuk. Häll av vattnet och lägg på grytlocket igen för att hålla värmen.
Smält smöret men låt det inte ta färg. Tillsätt vinägern. Om man gillar syra, ta den större mängden vinäger. Tillsätt örterna och smaka av med lite salt. Häll blandningen över den varma potatisen och blanda runt ordentligt. Lägg gärna på locket och skaka kastrullen lite grann. Det är bara gott om potatisen går sönder och fångar upp mer av det goda smöret. Lägg upp potatisen i en sommarvacker skål och servera omedelbart. Strö gärna över lite mer gräslök vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar