tisdag 25 oktober 2011

Laxröra på pumpernickel

På en av mina födelsedagsmiddagar (jag hade flera stycken i år), valde jag att servera flera mindre tilltugg till fördrinken i stället för en förrätt. Då kan man välja vad man vill äta av, om man vill äta något alls. Jag serverade en rätt så koncentrerad hummercappuccino, laxröra på pumpernickel och ett hembakt levainbröd. Och i glasen fanns en Cremant de Bourgogne som passade riktigt fint till soppan. Soppan blev ett riktigt ihopkok utan bestämda proportioner och därmed kan jag inte återge receptet. Det enda jag kan säga är att den innehöll hummer, vitt vin, konjak och grädde och en uppsjö av grönsaker.
Laxröran kan jag dock återge. Den kommer här. Betyget var gott, till och med 1,5-årigen åt med god aptit.Laxröra på pumpernickel

14 st små rundlar

4 skivor pumpernickel eller annat grovt rågbröd eller kavring

150 g varmrökt lax
1 dl crème fraiche
0,5 förp Philadelphiaost
2 msk pepparrot (på tub, dvs mindre mängd om du använder färsk)
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
0,5 rödlök

Dela laxen i små bitar med gaffel. Blanda laxen med färskost, crème fraiche, pepparrot, gräslök och dill. Smaka av och tillsätt ev lite salt och peppar.

Ta ut små rundlar av pumpernickeln. Spritsa ut laxröran på rundlarna. Skär rödlöken i tunna båtar och garnera tilltugget med dessa. Servera till ett glas gott vitt vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar