lördag 15 oktober 2011

Tagliata - ett annorlunda sätt att servera oxfilé eller ryggbiff

Jag åt en variant av den här rätten i somras när vi var vid Gardasjön. Då serverades tunna skivor av grillad ryggbiff ovanpå rosésallad och med stora drivor parmesan på. Det var helt fantastiskt gott och jag blev sugen att testa en egen variant hemma. Inspirerad av Jamie Oliver som vid ett tillfälle gjorde en dressing på olja, vinäger och örter ovanpå ett skärbräde och lät sedan strimlor av kött vändas runt i detta, gjorde jag tagliata med örter och chili. Återigen, helt fantastiskt. Godare än i Italien och enkelt att göra. Detta bjuds på min födelsedagsmiddag som hålls ikväll. Till tagliatan severar jag klyftpotatis gjord på bakpotatis samt en sallad till det. Köttet är så saftigt att någon sås behövs ej.
Tagliata

4 portioner

600-800 g oxfilé, ryggbiff eller entrecôte.

2 st spansk peppar
5 salladslökar
1 rejält knippe basilika
1 rejält knippe bladpersilja
0,75 dl olivolja, extra virgin
2 msk balsamvinäger
parmesanost i flagor/tunna skivor
salt, peppar

Kärna ur chilin och strimla den tunt. Strimla salladslöken tunt och hacka örterna. Fördela örterna, chilin och löken på ett uppläggningsfat. Ringla över oljan och balsamvinägern och salta och peppra över fatet. Ta en sked och dra över fatet så att oljan, vinägern och örterna blandas något.

Skär köttet i tjocka skivor, ca 3 cm tjocka. Stek eller grilla köttet medium-rare. Ge köttet stekyta på alla sidor. Lägg köttet på en skärbräda och låt vila några minuter. Skiva bitarna i tunna skivor och fördela på fatet. Strö över parmesanflagor efter smak och tycke. Servera omgående. Köttet svalnar snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar