fredag 21 oktober 2011

Pistageglass


Jag var ledig på min födelsedag förra veckan och tillbringade den på det bästa sätt jag vet. Sovmorgon och sedan brödbak. På eftermiddagen ringde det på dörren och ett glatt blombud levererade de blommor som syns på bilden ovan. Helt fantastiska! En långskaftad, väldoftande ros för varje år jag levt. Det verkar generera ett rejält fång rosor, jag som känner mig så ung.
Jag har blivit fantastiskt uppvaktad och tackar alla för presenter och hurrarop. Min familj känner mig väl. Jag fick presentkort på Åhlens för inköp av baksten eller annat till köket. En väggfast vinöppnare, ett spel om vin och ett om mat, ett kakfat från Koziol, en butterbox, ett rivjärn från Microplane och en middag på Thörnströms kök. Presenten till mig själv blev en pannkakslagg från Skeppshult. Man borde fylla år oftare än så här.

Mina föräldrar och min syster kom från Värmland för att fira mig. De fick torskrygg med pepparrotssmör och äppelpaj med vaniljglass. Jag vet att det är precis sån mat som går till deras hjärtan. När svärföräldrar och makens syskon med familjer kom på middag, severades tagliata med klyftpotatis och sedan croissantbrödpudding med denna pistageglass. Glassen kan vara den godaste glass jag gjort. Den tar lite tid att göra, då man måste tillverka pistagemassa. Och den ville inte frysa ordentligt i glassmaskinen, sannolikt pga att smeten var för tung. Men glassen blev ändå perfekt. Servera den som den är med lite färska bär. En kula räcker, den är väldigt mäktig.


Pistageglass

12 portioner á 1 kula

Pistagemassa:

50 g skalade pistagemandlar
0,25 dl florsocker
0,25 dl socker
några droppar grädde för att binda ihop massan

Glassmet:
8 äggulor
5 dl vispgrädde
3 dl strösocker
2-3 msk pistagemassa
några droppar vaniljessens

Mixa pistagemandel, florsocker, socker och grädde till en slät massa.

Vispa äggulor och socker luftigt i en kastrull. Värm till 40°C under ständig omrörning. Tillsätt grädden i omgångar och vispa hela tiden. Tillsätt pistagemassa och vanilj och vispa ordentligt. Kyl smeten i vattenbad eller ställ i kylen, gärna över natten. Kör glassen i glassmaskin till lagom konsistens.

Receptet kommer från bloggen Prinsessan Novali, men som vanligt är receptet omarbetat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar