söndag 9 oktober 2011

Torskrygg á la Bourguignon

För några veckor sedan dök en variant av den här rätten upp i "Halv åtta hos mig" och den värden fick maxpoäng på sin middag. Det gjorde mig hemskt nyfiken på kombinationen torsk, sidfläsk, lök och rödvinssås. Det borde ju vara fantastiskt gott. Och det var riktigt, riktigt gott! Jag gjorde ett hopkok efter eget tycke och har inte ens kastat en blick på "Halv åtta hos mig"-receptet, men jag tackar programmet för idén. Det här jag ska laga igen.
Torskrygg á la Bourguignon

4 portioner

4 portionsbitar torskrygg, MSC-märkt

4-6 skivor sidfläsk
1 påse steklökar
15-20 st champinjoner
ett litet knippe bladpersilja
salt, vitpeppar

25 g smör

1 sats rödvinssås, recept hittar du här

Börja med att göra rödvinssåsen, den blir ju bara godare ju längre den får koka. För lite extra smak på såsen, lägg även i små morotsbitar utöver det angivna receptet.
Rimma gärna torsken i 1 liter vatten, 1 dl salt och 1 dl socker i ca 1 timme innan stekning.

Ansa champinjonerna och dela i klyftor. Skala steklökarna. Strimla sidfläsket i små bitar.
Stek sidfläsket i lite smör. Låt det få lite färg innan löken tillsätts. Låt löken börja mjukna något och få gyllene färg. Tillsätt då svampen. Salta försiktigt, fläsket är rätt så salt. Smaka av med peppar och strö sist över persilja.

Hetta upp en annan stekpanna och lägg i smöret. När smöret har smält och börjat skumma, lägg i torsken. Salta och peppra, om du har rimmat torsken, var lite varsam med saltet. Stek fisken på båda sidor, och ös med smöret som smält i pannan. Fisken ska få en innertemperatur på ca 52°C. Det är viktigt att fisken inte överstekes och blir för torr. Ta den hellre lite för tidigt och låt den vila.

Lägg upp svamp- och lökblandningen underst på tallriken. Häll på lite av den goda såsen. Toppa med torskryggen och servera med ett gott potatismos och ett glas rödvin av ej för kraftig karaktär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar