torsdag 6 oktober 2011

Morotssoppa med fetaost och surdegskrutonger

Åh, vilken soppa! Den är så god och matig. Visst är dessa två meningar stulna från en dålig tv-reklam med minst tio år på nacken. Men just den här soppan är så god och matig, trots att den bara innehåller ett fåtal ingredienser och är så enkel att göra. En god torsdagsrätt med en bit gott bröd till, eller en färgglad liten förrätt före höstmiddagen. I butiken fanns det en blandpåse med gula, orangea och lila morötter, men då jag var rädd för en oaptitligt färgad soppa, fegade jag ur. De morötterna får hamna som tillbehör till god fisk istället. Servera den solfärgade soppan med surdegskrutonger för texturens skull och lite smulad fetaost som bryter av morötternas sötma på förträffligt sätt.
Morotssoppa

4 portioner

500 g morötter
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
8 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
0,5-1 dl grädde av valfri fetthalt
1 tsk olja eller smör
salt, svartpeppar

Skala morötterna och skiva dem i tunna skivor. Jag använde mandolinen och förkortade därmed koktiden rejält då skivorna blev jättetunna. Hacka lök och vitlök. Hetta upp lite matfett i en gryta. Stek löken och vitlöken tills de mjuknat men ej tagit färg. Var noggrann med att inte bränna vitlöken, bränd vitlök kan verkligen förstöra en rätt. Tillsätt morotsskivorna och vänd rund ordentligt med lökblandningen. Låt morötterna får rosta några minuter i grytan innan vattnet och buljongtärningarna tillsätts. Koka upp och låt koka tills morötterna är mjuka. Häll av spadet i en tillbringare, spara bara några deciliter i grytan. Mixa med stavmixer tills soppan är helt slät. Häll på grädden och späd sedan ytterligare med buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Det behövs en del salt med tanke på morötternas sötma. Skumma upp soppan det sista med stavmixer mot dess yta. Servera med smulad fetaost och surdegskrutonger.

2 kommentarer:

  1. Har tänkt göra denna länge, men först nu har jag gått från tanke till handling. Fantastiskt god! Ska nog lita på ditt omdöme fler gånger!

    SvaraRadera
  2. Tack, Sara! Jag är himla förtjust i den här typen av soppa (kanske märks) men den är både lättlagad och god.
    Väldigt roligt att du tittar in och lämnar en kommentar. Välkommen åter!
    Kram/Sara

    SvaraRadera