söndag 23 oktober 2011

Torskrygg med pepparrotssmör

Detta är en snabblagad rätt som passar utmärkt till festligare tillfällen. Man tar en bit torskrygg per person. Saltar och pepprar och lägger i en ugnsfast form. In i ugnen i 200°C värme. Ugnsbaka i ca 10 minuter. Ta ut fisken och strö över knaperstekt sidfläsk i riktigt små bitar. Strö också över ströbröd, gärna hemgjort med lite större bitar. Tillbaka in i ugnen i några minuter tills fisken nått en innertemperatur på 52-55°C (jag föredrar den lägre temperaturen).

Under tiden som fisken är i ugnen, gör man ett kryddsmör på normalsaltat smör, lite citronzest, lite citronsaft, riven pepparrot och finhackad persilja. Tillsätt lite i taget och smaka av regelbundet. Smöret ska ha en tydlig men inte för stark smak av pepparrot och citron.

Ta upp fisken på en tallrik och lägg på en klick kryddsmör. Servera med kokt potatis, en morot- eller ärtpuré och dekorera med en dillvippa. En fruktig Riesling passar fint i glaset.

4 kommentarer:

 1. Låter riktigt gott och det här skall jag pröva till helgen. Tack !

  SvaraRadera
 2. Hej Miss Mandariner!
  Kul att du har hittat hit! Jag tycker absolut att du ska laga torskryggen, den är både god och lättlagad! Smaklig måltid och välkommen åter!

  Hälsar

  Sara

  SvaraRadera
 3. hej
  Ser riktigt gott ut
  Står just nu i begrepp att laga en variant av rätten. Har inte tillgång till alla tillbehören.
  Torskrygg vill man ha ca 52 grader. Om man är utan termometer
  (på semester).
  Hur har du beräknat tiden?
  Hur stora är torsk bitarna 150g eller?
  Jag kör en hel bit på 400g
  Hälsn

  Robert

  SvaraRadera
 4. Hej Robert!
  Välkommen till bloggen! Och vad trevligt med semester.

  Bitarna jag tillagade var på 150 g styck och ca 4 cm tjocka. Jag uppskattar att de tillagades knappt 10 minuter innan jag lade på toppingen, sen ytterligare 3-4 minuter i ugnen. Då blev de lite mer bakade än jag hoppats så jag skulle säga 7 minuter plus 3-4 minuter till. Den ska precis falla isär om man trycker på den. Räkna med lite längre tid med hel fiskbit, men där kan jag inte ge så mycket handfasta tips.

  Hoppas att råden ändå kan hjälpa dig lite.

  Lycka till!

  /Sara

  SvaraRadera