torsdag 20 oktober 2011

Thaigryta med fläskfilé

Den roligaste maten att laga är nog festmaten. Jag har rätt många rätter att variera bland och jag tror att ingen har serverats samma mat två gånger. Vardagsmaten brukar också gå bra att variera. Men sen kommer vi till den lite festligare vardagsmaten, den som man bjuder på när man får gäster till vardags. En rätt som känns lite extra men utan att vara pretentiös. Dessutom ska den gå rätt snabbt att laga. Jag har inte många sådana rätter. Men nu har jag en till. En fläskfilégryta med thaismak. Krispiga grönsaker i en kokossås. Den här rätten var överraskande god och kommer bli en av våra bjudrätter framöver.




Thaigryta med fläskfilé

4 portioner

500 g fläskfilé
1 knippe salladslök
0,5 blomkålshuvud
1 röd paprika
1 grön paprika
1 liten gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära, stor som en tumme
1 burk kokosmjölk
ev 2 msk grädde av valfri fetthalt
2 msk röd currypasta
2 msk mango chutney
salt, peppar
smör för stekning

Putsa fläskfilén och skär i centimetertjocka skivor. Skär paprikorna i grova bitar. Dela blomkålen små buketter och skär salladslöken i sneda skivor.
Finhacka den gula löken, vitlöken och ingefäran. Smält lite smör i en kastrull eller sauteuse. Fräs löken, vitlöken och ingefäran i fettet, det ska bli mjukt men ej ta färg. Tillsätt sedan currypastan och rör om. Låt fräsa en stund så att smakerna utvecklas. Passa noga så att blandningen inte bränns.
Häll sedan i kokosmjölken och rör om. Tillsätt chutneyn och låt koka upp. Salta och krydda med svartpeppar. Om såsen känns för stark, tillsätt lite grädde.

Stek fläskfilén i stekpanna så att den får fin färg på båda sidor. Tillsätt sedan blomkålen och låt fräsa en stund. Lägg sedan ner salladslöken och paprikorna och woka hastigt. Häll över såsen över fläskfilén och grönsakerna och låt puttra tills blomkålen är något mjuk men fortfarande krispig. Detta tar 5-10 minuter.

Servera i djup tallrik tillsammans med ris och färsk lime. Maken hade jordnötter över sin rätt och det var tydligen en höjdare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar