söndag 8 januari 2012

Laxkroketter med tartarsås

För 10 år sedan köpte jag en kokbok om den amerikanska maten. Den heter helt enkelt "USA" och är skriven av Sheila Lukins. Den innehåller inte ett enda foto, men lyckas ändå locka mig att prova recept ur den. Det här receptet har jag funderat på att göra i många år, men jag har alltid backat då det känns som om det är för många moment. Nu har jag provat och det var inte alls jobbigt. Lite pilligt, men himla gott. Dessutom är det en bra rätt när man har laxrester över eller när man använt stora delar av en laxsida och har stjärtdelen kvar. Jag har ofta stjärtdelen kvar, då den inte är lika vacker att servera. Den hamnar i pastarätter, fisksoppa eller världens godaste kroketter.
Originalreceptet innehåller mycket mer majonnäs, jag har bytt ut mot lätt crème fraiche och det gick hur bra som helst. Så nu är det dags för en söndagsmiddag som heter duga.





Amerikanska laxkroketter

10 kroketter, 5 portioner

Pocheringsspad och lax:

1 l vatten
2,5 dl torrt vitt vin
4 kvistar selleriblad
6 kvistar slätbladig persilja
1 tsk salt
6 svartpepparkorn
500 g laxfilé

Kroketter:

3 dl ströbröd
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk dijonsenap
0,5 krm cayennepeppar
0,5 dl majonnäs
2 dl lätt crème fraiche
1,5 dl fint tärnad lök
1 dl fint tärnad stjälkselleri
1 msk kapris, grovt hackad
1 msk hackad slätbladig persilja
1 tsk Worcestershiresås
1 ägg
salt, svartpeppar

Blanda alla ingredienser utom laxen i en gryta. Koka upp och sänk värmen så att det sjuder. Lägg i laxen och sjud i 10 minuter. Ta upp laxen och låt den kallna. När laxen är kall, rensar du den från skinn och ben och delar i små bitar.

Ta 0,75 dl av ströbrödet, timjan, oregano, senap, cayennepeppar, salt och peppar och blanda i en bunke. Tillsätt majonnäs, crème fraiche, lök, selleri, kapris, persilja, Worcestershiresås och ägg. Blanda väl och vänd sedan ner laxköttet.

Forma laxsmeten till 10 likstora kroketter, panera i det överblivna ströbrödet. Stek kroketterna gyllene och frasiga på hög värme med olja i pannan. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med kokt potatis, tartarsås och sallad.



Tartarsås

0,5 dl majonnäs
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 tsk finrivet citronskal
1 msk citronsaft
1 stänk tabasco
2 msk avrunnen, finhackad smörgåsgurka
2 msk hackad slätbladig persilja
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad dill
1 msk hackad kapris
0,5 äpple, skalat och delat i små tärningar
salt och svartpeppar


Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt i väntan på servering, dock minst en timme så att smakerna hinner utvecklas.

2 kommentarer:

  1. Spännande recept. Det låter verkligen jättegott med alla pikanta tillbehör till fisken i frasiga kroketter!

    SvaraRadera
  2. Visst låter det spännande?! Jag trodde kanske att de pikanta ingredienserna skulle bli lite väl genomträngande, men det funkade jättebra ihop. God matlåda till jobbet blev det också.

    Prova, vet jag!

    Hälsningar

    Sara

    SvaraRadera