tisdag 24 januari 2012

Saltbakad lax med yoghurtsås

Ett enkelt sätt att piffa upp vardagsmaten, är att använda sig av färska örter. Hemma hos oss finns det nästan alltid färsk basilika och slätbladig persilja som man kan hacka ner i den kalla såsen, i salladen, vinägretten. Den strös över maten och persiljekvistar åker med i nästan alla mina långkok och även i såskoket. Andra örter som vi använder flitigt är gräslök och koriander. Den sistnämnda har en mycket speciell smak åt det parfymerade hållet. Alla gillar den inte, så man kanske ska undvika stora mängder av den om man är osäker på vad sina gäster gillar.
Färsk persilja fick sätta smak på den fiskrätt som jag bjuder på idag. Det är persilja i riset och i den kalla såsen. Receptet på sås och fisk kommer från webtidningen Le Parfait och det är maken som lagat rätten. Han vill dock inte gästblogga, men han ska ha mycket beröm för den här trevliga vardagsrätten.



 
 
Saltbakad lax med yoghurtsås och grönsaksris

4 portioner

4 portioner skinnfri laxfilé
grovt salt
1 citron i tunna skivor
4 portioner kokt ris, gärna basmati
1 röd chilifrukt
1 gul lök
2 kvistar persilja
0,5 dl kokosmjölk
gurkmeja
salt, peppar
 
2 dl turkisk yoghurt
1 riven vitlöksklyfta 
skalet och saften från 1 citron
0,5 dl hackad persilja
2 msk kapris
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°C. Strö ut grovt salt i botten av en ugnsfast form. Lägg laxen på. Peppra laxen, täck den med citronskivor och sätt in i ugnen. Laxen är klar efter ca 20 minuter (testa om den faller lätt isär i, då är den klar).

Blanda yoghurt med riven vitlök, hackad persilja, saft och skal från citron samt grovhackad kapris. Smaka av med salt och peppar.

Hacka den gula löken och chilifrukten. Fräs löken och chilin i lite matfett i en stekpanna. Tillsätt riset och vänd om ordentligt. Tillsätt kokosmjölk och persilja, rör ner gurkmeja till lagom färg. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp riset på en tallrik. Lägg laxen ovanpå och toppa med en generös klick yoghurtsås. Njut!


2 kommentarer:

  1. Det lät som en jättegod och lättlagad rätt.
    Tack för inspirationen!

    SvaraRadera
  2. Varsågod! :)

    Välkommen åter, Fröken Dill.

    Hälsningar

    Sara

    SvaraRadera