söndag 19 juni 2011

Bruschetta

En klassisk bruschetta är i mina ögon ett utmärkt exempel på italiensk mat när den är som bäst. Få men bra ingredienser, enkel tillagning men med ett mycket gott resultat. Vi serverar den i munsbitstora bitar som tilltugg till välkomstdrinken eller i något större storlek och då som förrätt. Ibland gratineras den med en generös skiva mozzarella på och en sådan passar utmärkt som tillbehör till en god soppa. Igår hackades mozzarellan och hamnade i tomatröran. Ingen gratinering, inga krusiduller. Bara en god och enkel förrätt tillsammans med lite oliver och ett glas sydafrikansk shiraz. Att jag dessutom kunde använda det nya fatet för uppläggning, gjorde mig ännu gladare. 99 kr på Cervera. Enkelt men snyggt.




Bruschetta

4 portioner

4 skivor av ett gott vitt bröd, vi använde ett surdegsbröd med durummjöl
lite olja

2 tomater
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
10 basilikablad
1 mozzarella, gärna av buffelmjölk
en skvätt olivolja
1 tsk balsamvinäger, gärna vit så den inte missfärgar röran
salt, svartpeppar

Skär ut rundlar av brödet och stek dem gyllenbruna i lite olja. Låt svalna.

Kärna ur tomaterna, det gör röran mindre blöt. Finhacka tomatköttet och rödlöken, likaså vitlöken som ska vara riktigt finhackad. Hacka mozzarellan och strimla basilikan. Blanda samman ost och grönsaker och ringla över olivolja och balsamvinäger. Blanda försiktigt och smaksätt med salt och svartpeppar. En liten gnutta socker brukar framhäva tomaternas söta smak och kan verkligen rekommenderas.

Lägg upp röran på brödet precis innan servering. Servera omgående, gärna tillsammans med lite goda oliver eller en skiva prosciutto.

2 kommentarer:

  1. Tack för din fina kommentar i vårt kök, vi blir så glada! Kul att du hittade inspiration till sillbufféen, ska bli spännande att se vad som mera bjuds på den. Hoppas ni får en härlig midsommarafton.
    Nu ska vi ta och kika runt lite här inne hos dej.

    SvaraRadera
  2. Tack Mårtenssons kök för responsen. Alltid trevligt! Sillbufféen kommer att innehålla örtsill, senapssill och äppel- och limesill, samtliga på 5-minuterssill. Det blir givetvis färskpotatis, knäckebröd och Västerbottenost samt en laxtårta och lite köttbullar för sillhatarna. Lite akvavit och en god kall öl. Kaffe och syltsnitt efteråt. Jordgubbarna sparar vi till efter middagen som av tradition bli grillbuffé.

    Trevlig midsommar till er!

    /Sara

    SvaraRadera