söndag 12 juni 2011

Snabb ananasdessert

Ananas har inte spelat någon direkt huvudroll i mitt matliv. Snarare nåt som landade ovanpå den gratinerade kasslern under min barndom och senare på pizzan. Men efter en resa till Azorerna, där ananasodlingarna breder ut sig och är en stor del av ögruppens näringsliv, fick jag upp ögonen för den här läckra frukten. Syrlig och saftig och ett trevligt sätt att avsluta en middag.

Stekt ananas med romchokladsås

4 portioner

1 färsk ananas
ca 1 dl råsocker
lite smör

50 g mörk choklad (eller 25 g mörk choklad och en bit Bounty)
2 msk grädde
1 msk mörk rom eller Malibulikör
2 msk florsocker

kokos
vaniljglass

Börja med såsen. Smält chokladen tillsammans med grädden i vattenbad. När chokladen smält, tillsätts spriten under omrörning. Rör ner florsockret och ta såsen bort från värmen.

Skala ananasen och skär i mindre bitar , ca 4 cm långa och knappt 1 cm tjocka. Vänd dem i råsocker, så att de får en hyfsat jämn sockrad yta. Hetta upp en stekpanna, lägg en klick smör i den. Stek ananasen på relativt hög värme tills den får en fin karamelliserad yta. Var försiktig så att den inte bränns.

Lägg upp ananasen på små tallrikar. Toppa med en kula vaniljglass, ringla över chokladsåsen och strö över lite kokosflingor. Servera omgående.

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott med karamelliserad ananas, och den där såsen verkar inte gå av för hackor den heller...

    SvaraRadera
  2. Det är faktiskt såsen som gör hela rätten. Det behövs inte mycket sås alls för en fin smak på rätten och det brukar alltid bli över av den satsen. Den ringlas över glass och gärna lite banan eller jordgubbar. Riktigt smakrik och lättlagad sås.

    SvaraRadera