torsdag 13 oktober 2011

Spenatsoppa med liten quiche

Vi äter soppa nästan varje torsdag, vilket kräver en del av fantasin. Vi måste variera oss både vad gäller själva soppan och dess tillbehör. Sedan jag började baka surdegsbröd, har det blivit många krutonger i sopporna. Nu var det dags att byta. Maken önskade spenatsoppa och jag tycker att det är förfärligt tråkigt med ägghalvor i, så jag gjorde små quicher istället. Det blev väldigt mäktigt men väldigt gott. Det behövs verkligen ingen smörgås till den här soppan.




Spenatsoppa med liten quiche

4 portioner

400 g fryst, hackad spenat
0,5 purjolök
1 stor vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl grädde av valfri fetthalt
salt, svartpeppar

4 små smördegsplattor
2 dl riven, vällagrad ost
3 skivor rökt skinka
2 ägg
1,5 dl mjölk
salt, peppar

Börja med att sätta ugnen på 200°C. Smörj fyra ramikiner och tryck därefter ut smördegsplattorna i formarna. Blanda ost, strimlad skinka, ägg, mjölk och kryddor och vispa ihop ordentligt. Fördela blandningen i de fyra formarna och sätt sedan in dem mitt i ugnen. Grädda tills äggstanningen är fast och quicherna fått fin färg. Detta tar 15-20 minuter, ev måste formarna täckas med folie mot slutet för att inte brännas.

Strimla purjolök och finhacka vitlöken. Stek dem mjuka i en kastrull, de ska ej ta färg. Tillsätt spenaten, om den fortfarande är fryst så låt den tina i kastrullen innan du tillsätter vattnet. Spenaten släpper en del vätska. Tillsätt sedan vin, vatten och buljongtärning. Låt koka en stund och tillsätt sedan grädden. Smaka av med salt och peppar. Soppan är nu rustik med fina spenatbitar. Om så önskas, kan man köra några varv med stavmixer för en slätare soppa.

Stjälp upp quicherna och placera en quiche i vardera sopptallriken. Häll sedan varsamt soppan runtom quichen och servera omgående.

2 kommentarer:

  1. Lustigt nog önskade sig 7-åringen spenatsoppa för en vecka sen, för "det fick vi när jag gick på dagis, och det är ju så gott!" Så jag gjorde enligt ditt recept, fast med ägghalvor då, och mindre vatenmängd. Mums! Den funkade även kall igår kväll på jobbet ;-) /mojsan

    SvaraRadera
  2. Låter som en stressig kväll om du var tvungen att äta den kall...
    Kul att du testade mitt recept och kul att du lämnar en kommentar!

    Kram/Sara

    SvaraRadera