lördag 9 februari 2013

Barrique

För snart ett år sedan skrev jag en recension om Barrique wine bar. Vi var mycket nöjda då och då jag i födelsedagspresent fick ett valfritt restaurangbesök, valde jag Barrique. Vi var där i går kväll och hade på förhand bokat den så kallade Gourmetmenyn. Barrique är en restaurang med vinet i fokus och har vintemamenyer där ett vinland eller en vinregion inspirerar menyn. Just nu är det USA-tema och det kändes som en meny i vår smak.

Vi började med ett varsitt glas champagne. Snabbt landade en amuse bouche framför oss, en bit långkokt oxsvans med puylinser och äpple. Mustig och mör med en fin kontrast i form av linser med lite tuggmotstånd. Gott och aptitretande! Innan champagnen var uppdrucken fick vi en andra amuse i form av en tryfferad jordärtskockssoppa. Jag är, matnörd till trots, ingen vän av tryffel efter en överdos i Italien, men den här soppan hade en alldeles lagom touch av tryffel som lyfte soppan. Soppan i sig var sammetslen och med en fin smak av jordärtskockan. Ljuvlig!

Brödkorgen bestod av rågbröd, focaccia och knäckebröd tillsammans med vispat brynt smör, små, spanska oliver och en färskost med soltorkade tomater. En generös korg där focaccian med brynt smör är höjdpunkten!

Så kom den första förrätten. Clam chowder, eller musselsoppa. En gräddig musselsoppa med fina smaker av fänkål och med generösa bitar salt sidfläsk som kontrasterade mot det gräddiga. Mitt i soppan tornade en stor blåmussla med rikligt med köttigt innehåll. Hästmussla? Min mussla innehöll några få sandkorn vilket inte är helt behagligt att tugga på, men själva soppan får ett bra betyg. Till soppan serverades vi en riesling från Washington state, namnet är Eroica och årgången 2011. Vansinnigt god riesling och ypperlig till soppan.

Andra förrätten bestod av 2 stycken halstrade pilgrimsmusslor med blomkålskräm, picklad blomkål, rostad mandel och soyavièrge. Tämligen lik förrätten från vårt förra besök, då med kalvfondsvièrge istället. Inte för att det gör något att rätterna är så lika, jag älskar nämligen den här kombinationen. Söt mussla som är perfekt stekt, salt vièrge, len och smörig kräm och syra från den picklade kålen. Helt otroligt gott! En rätt som gärna får stå kvar på menyn. I glaset fanns en lika smörig, ekad Chardonnay från Kalifornien med tydliga vaniljtoner. Chardonnay Panamera är namnet och det tycker jag att ni ska lägga på minnet. Jag tänker leta upp importören och beställa hem. Sen ska jag brassa pilgrimsmusslor och låta detta bli en stående festrätt här hemma, även om jag inte tror att jag får till den som bra som på Barrique.

Totalt betyg på förrätten: 4 av 5. Avdrag för diskränderna på rieslingglaset och för sandkornen.

Den första varmrätten var dagens fångst med syrad fänkål, forellrom, potatispuré med Västerbottenost och en vitvinssås. Dagens fångst visade sig vara torskrygg, vilket ju är en av mina favoriter. Mjäll fisk som flagade sig vackert på tallriken, len puré och om möjligt ännu lenare sås. Och så pricken över i:et, den syrade fänkålen som med sin syra och välbevarade krispighet bröt av så fint på det smöriga och gräddiga. Ljuvligt!
I glaset en snustorr Chablis som passade fint till fisken men som i jämförelse med tidigare viner, kändes aningen blek.

Innan den andra varmrätten kom en liten smaklöksrensare i form av en äppelgranité med Angostura bitter. Granitén var len som den finaste sorbet och underbart syrlig. Den lilla bittern som ringlats över bröt av fint utan att ta över. Jag gillar egentligen inte Angostura bitter (eller annan bitter för den delen) men här var den välplacerad och mellanrätten fyllde sin funktion fint! Minus i kanten då glaset som serverades på en tallrik var kladdigt på foten och även tallriken hade spill på sig. Det drar ner helhetsintrycket lite.

Så dags för den andra varmrätten. Hickoryglacerade ribs, grillad biff (från högrevet), liten bakad potatis fylld med rödlökskräm, pommes alumette på sötpotatis, majskräm, rostad majs och rödvinssås. Det här var kvällens allra bästa rätt! Biffen vackert medium/rare och fantastiskt mör. Dessutom med en god smak av kolgrillat. Hickory ribsen var lika möra och den rökiga smaken passade fint ihop med majsen och potatisen. Den sistnämnda för övrigt otroligt god med sin krämiga fyllning. Och den rostade majsen. Lite knäckig, lite seg, väldigt god! Till detta dracks Newton Merlot unfiltered 2002 från Napa Valley. Fullpott!

Varmrättsbetyget blir trots ovanstående minus i kanten, en solklar 5 av 5.

Ingen gourmetmåltid är komplett utan ost, här i form av variation på cheddar. En bit friterad cheddar och en bit skotsk, vällagrad cheddar. Som bonus också en fransk blåmögelost. Till detta en klick gräddfil med rostad lök till den friterade osten, till de andra ostarna ett kryddigt frukt- och nötbröd samt en lökmarmelad. I glaset en petit verdot och petite syrah med namnet Petite Petit. Riktigt goda ostar och kul med så skilda smaker och konsistenser. Brödet var sagolikt gott och passade utmärkt till cheddarn som var så vällagrad att den föll i små smulor.

Desserten. Mörk chokladsorbet serverad på ett mjölkchokladskum och med ett strössel av kanderade nötter. Några droppar olivolja. Magiskt! Kontrasterna mellan den iskalla, lena och chokladintensiva sorbeten och det ljumma, nästan lite sega mjölkchokladskummet med fina kolatoner, var klockrena. Lägg sedan till knastret från krokanten. Så gott att jag nästan sprang ut i köket och bad om receptet. I glaset ett uppspritat dessertvin vars namn jag inte minns. Det passade utmärkt till desserten även om jag vanligtvis inte är så förtjust i viner som drar åt sherryhållet.

Espresso till Wilhelm, inget kaffe till mig då klockan hade hunnit bli mycket. Dock en bit chokladtryffel med flingsalt till oss båda. Grädden på moset. Eller punkten för en mycket trevlig afton.

Dessertbetyget blir också 5 av 5.

Servicen på Barrique kan man inte klaga på. Ett varmt välkomnande i dörren. Trevlig, nästan familjär chargong och personal som tar sig tid att prata lite extra om maten, skoja lite och posera med flaskor när vi vinnördar ska fotografera flaskorna så att vi korrekt minns namnen. Betyg 5 av 5.

Pris: 645 kr för menyn, 700 kr för exklusivt vinpaket där glasen blir generöst fyllda.

Totalt betyg 19 av 20 möjliga kaksmulor. Stjärnklass på maten, gemytlig miljö och helt fantastiska viner! Så, kära läsare, vad väntar ni på?

2 kommentarer:

  1. Oh, kul att höra! Min man har velat gå dit länge men vi har aldrig kommit oss för, men efter det här ska vi helt klart boka in ett besök! Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart att ni ska gå dit! Ingen anledning att vänta! :)

      Radera