fredag 29 mars 2013

Gnocchi med pestoslungad tomat- och bönsallad

Gnocchi är för mig ett utmärkt val när man vill bjuda på god, vegetarisk mat som känns lite festligare. Det festliga består i att det tar lite tid att göra dem, men det är ett sant nöje att stå med händerna i en ljummen potatisdeg och resultatet blir så otroligt gott! Vi brukar koka våra och sedan slänga över dem i en het stekpanna med lite smör i. De är nämligen extra goda när de stekts lätt frasiga. Den här gången serverade vi dem med en sallad på bakade tomater och blandade bönor som slungats i hemgjord pesto. Det blev det godaste vegetariska jag ätit på länge! 






Gnocchi med pestoslungad tomat- och bönsallad

4-6 portioner

750 g kokt potatis
1 ägg
2,5-3 dl vetemjöl
1 tsk salt

smör

2 askar körsbärstomater
1 burk stora, vita bönor
200 g haricot verts
1 stor bananschalottenlök
1 sats pesto, se här
salt, råsocker, olja


Börja med att sätta ugnen på 125°C. Dela tomaterna i halvor. Strö lite salt och socker över samt ringla lite olja. Sätt in i ugnen och baka dem i 30-40 minuter tills de mjuknat och fått färg.
Pressa den kokta potatisen och om den fortfarande är varm, låt den ånga av lite. Tillsätt ägg, salt och mjöl och arbeta i degblandare till en smidig deg. Den ska kännas fuktig men ej vara klibbig. Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela i 8 delar. Tag en del, rulla till en ca 30 sm lång rulle och dela sedan i cm-tjocka skivor. Rulla lätt i handen till en boll, den behöver inte vara perfekt rund. Tryck sedan till alla bollar med en gaffel. Fortsätt tills alla degbitar har blivit till gnocchis. Förvara gnocchin på tallrikar. Koka dem sedan i omgångar i saltat vatten. När de flyter upp till ytan är de klara. Förvara på tallrikar tills de ska ner i stekpannan. När pastan är klar, låt de gröna bönorna få ångkoka i ett durkslag som placeras i grytans överkant. Locket ska vara på. Låt ångkoka i ca 5 minuter.

Blanda tomaterna med gröna bönor och vita bönor. Skiva schalottenlöken fint och blanda med bönorna.
Stek gnocchin i omgångar i smör. Stek tills de blir gyllene och frasiga på ytan. Lägg dem sedan i bönsalladen. Tillsätt till sist peston och vänd om. Servera genast, gärna med ett fruktigt vitt vin med fin syra.

onsdag 27 mars 2013

Kokoscrème brûlée med mangosorbet

När Wilhelm fyllde år någon vecka sedan, bjöd vi in hans familj på indisk buffé. Två vegetariska grytor och en chicken tikka masala serverades med ris, raita och naanbröd. Väldigt bra bjudmat tycker jag, då man kan förbereda i god tid i förväg och där grytorna faktiskt vinner i smak på detta. Efter en kryddstark huvudrätt, ville vi servera en fräsch dessert men fortsatt med lite asiatiska toner. Så vi bjöd på kokoscrème brûlée med mangosorbet. Jag hade provat att göra desserten tidigare, då med kokossocker på toppen som fick brännas av. Det kan jag inte rekommendera, sockret gillade inte den behandlingen och svarade med en något obehaglig bränd ton. Med vanligt råsocker dock, får man en mästerlig dessert.





Kokoscrème brûlée med mangosorbet

6 portioner

3 dl vispgrädde
2 dl kokosgrädde eller extra krämig kokosmjölk
1 dl socker
5 äggulor
1 vaniljstång
1-2 msk Malibu kokoslikör

råsocker för avbränning

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna tillsammans med stången i en kastrull. Häll på grädde och kokosgrädde. Smaksätt med kokoslikör, den lite större mängden för tydligare kokossmak. Koka upp och tag sedan kastrullen från värmen. Fiska upp vaniljstången.

Rör socker och äggulor till en jämn toddy. Häll över gräddblandningen och fortsätt röra tills sockret smält. Undvik att vispa, det kan ge luftbubblor som ger brûléen en ojämn yta. Fördela smeten i 6 st ramikiner. Grädda i vattenbad i 150°C värme tills brûléerna precis stannat, detta tar ca 40 minuter.

Vid servering strös ett tunt lager socker över formarna. Bränn av med brûléebrännare. För extra knastrigt skal, upprepa med ett lager socker till.

Mangosorbet:

6 små kulor

fruktköttet från 1 större mango
1 dl socker
1 vatten
saften från 1 lime

Koka upp socker och vatten. Tillsätt mangon skuren i små tärningar. Låt sjuda tills mangon mjuknat. Mixa helt slätt. Smaksätt med limesaft. Låt svalna,helst i kallt vattenbad. Kör sedan i glassmaskin till önskad konsistens, detta tar 20-30 minuter. Förvara sedan sorbeten i frysen i väntan på servering.

måndag 25 mars 2013

Pappislimpan

Ända sedan jag blev en del av familjen Wiberg, har pappislimpan funnits som ett nästan mytomspunnet bröd som jag velat baka. Pappislimpan har sitt namn efter det faktum att det är pappa Lennart som bakar den. Den bakas på känsla, sällan efter exakta mått och bakningen löper över tre dagar. Brödet som är tungt, nästan lite segt och med en kraftig smak av råg, har delats ut som present genom åren. Även receptet har delats ut, men enligt uppgift har ingen annan lyckats baka limpan. Inte ens den kände bagaren i umgängeskretsen. Så kom dagen när svärfar Lennart beslöt sig för att föra receptet vidare till mig. Jag var med under de kritiska momenten i bakningen och fick chansen att få fingertoppskänslan för när degen är klar för jäsning. Några dagar senare påbörjade jag bakningen och fick till ett bröd som fick tummen upp av min man, den mest kritiske pappislimpsdomaren. Det åligger nu mig att föra brödet vidare och jag har fått tillåtelse att lägga receptet här på bloggen. Pappislimpan har en enastående hållbarhet, den ska skivas tunt och ätas med andakt, gärna med en god ost eller varför inte lite sill? Om ni börjar nu, har ni ett vansinnigt gott bröd klart till påskfirandet.






Pappislimpa

4 limpor

Dag 1: 

1,5 liter kokande vatten
1,25 kg fint rågmjöl

Skålla mjölet med heta vattnet. Arbeta samman till en ganska trög deg, gärna med degblandare. Täck med plastfolie och låt stå ett dygn.

Dag 2:

Den skållade fördegen från dag 1
1 paket jäst, så färskt som möjligt
0,5-1 dl kallt vatten
0,5 dl salt
0,5 dl ljus sirap
ca 1,5 kg rågsikt

Smula ner jästen i fördegen. Tillsätt vatten och låt gå ihop till en jämn deg i degblandare. Tillsätt saltet och sirapen och lite rågsikt. Mängden i receptet är vad svärfar brukar ha i, för mig gick det åt ett drygt kg. Tillsätt därför lite i taget och låt maskinen arbeta den tunga degen tills den är smidig och upplevs nätt och jämnt klibbig på fingrarna.
Tag upp degen på mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas mer. Dela i 4 delar och forma till 4 släta limpor. Lägg på 2 plåtar och täck med bakduk. Låt jäsa i ca 24 timmar, helst i sval temperatur (15-16°C). Mot slutet av jästiden kommer det att lukta kraftigt av alkohol i rummet, det är helt normalt.

Dag 3: 

Sätt ugnen på 200°C. Grädda i 60 minuter. Brödet ska ha en kraftig färg och hård skorpa. Låt svalna på brödgaller.

Tack Lennart för förtroendet att föra ditt recept vidare!

söndag 17 mars 2013

Högrevsgryta eller boeuf kalopsignon

Den här grytan uppkom lite av en slump. Jag tänkte göra kalops men följde ett infall och slängde i en skvätt rödvin. Lite senare kom det i rotfrukter, bacon och steklök och helt plötsligt stod jag med en fusionerad rätt med influenser från Frankrike och Skåne. Riktigt gott om ni frågar mig. Maken tyckte detsamma. För att fortsätta fusionera det franska och svenska köket, serverades grytan med potatispuré, ångkokta sockerärter och pressgurka. Rustikt och väl passande som söndagsmiddag!






Boeuf kalopsignon

6 portioner

1 kg högrev av nöt (alt nötbog eller nötytterlår)
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 stora morötter
1 stor palsternacka
1 påse pärllök eller steklök
1 paket bacon
8 dl kalvfond, jag använde hemkokt som spetsats med lite ansjovis
2 dl rött vin
3 lagerblad
7-8 kryddpepparkorn
1 dl grädde
salt, svartpeppar
smör eller olja till stekning
ev redning

Putsa köttet från fett och senor och skär i bitar ca 2 x 2 cm stora. Finhacka den gula löken och vitlöken. Fräs löken och vitlöken tillsammans med tomatpurén i lite matfett i en stor gryta. När löken mjuknat, tillsättes köttet och brynes. Salta och peppra köttet. Ev måste köttet brynas i omgångar, lite beroende på grytans storlek.

När köttet fått fin färg, tillsätts kalvfond, rödvin, lagerblad och kryddpepparkorn. Koka upp och sänk sedan värmen så att köttet får sjuda långsamt under lock. Låt sjuda i 1-1,5 timme, kontrollera att inte grytan kokar torrt. Tillsätt rotfrukterna som skalats och slantats. Späd ev med lite mer vatten (och koncentrerad fond) om det blir snålt med vätska i grytan.

Skär baconet i mindre bitar. Skala pärllöken. Bryn baconet och löken i en stekpanna. Tillsätt till grytan. Låt småkoka tills grönsakerna mjuknat och köttet blivit riktigt mört. Tillsätt grädden. Smaka av och tillsätt mer salt och peppar om så behövs. Om såsen behöver fyllighet, kan lite koncentrerad fond hjälpa till. Om såsen är väldigt tunn, bör den redas med t ex Maizena eller en beurre manier.

Servera med kokt potatis, potatispuré eller ris, lättkokta grönsaker och gärna inlagd gurka eller pressgurka. Ett fylligt rödvin såsom en Bordeaux passar fint i glaset.

fredag 15 mars 2013

Blodapelsinkaka med mandelmassa

Jag hade några blodapelsiner som legat lite för länge i fruktskålen och blivit synnerligen svårskalade. Men precis innan de går från svårskalade till hårda och torra, brukar de vara som mest saftiga och alldeles ljuvliga att göra juice på. Den här gången hamnade juicen i en saftig kaka tillsammans med mandelmassa. Lite åt mazarinhållet men ändå inte. En riktigt god helgfika som gör sig fint med lite apelsinfiléer och en klick lättvispad grädde.






Blodapelsinkaka med mandelmassa

1 springform 22-24 cm

2 ägg
2 dl råsocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl grädde
50 g smör
175 g riven mandelmassa
saften från 2-3 blodapelsiner (eller vanliga apelsiner)

Sätt ugnen på 175°C. Smält smöret och låt det bli lätt brynt, dvs ljusbrunt i färgen och doftande av kola.
Vispa ägg och råsocker riktigt pösigt. Tillsätt grädden och apelsinjuicen och blanda väl. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke. Rör ner i äggblandningen. Tillsätt smöret och fint riven mandelmassa och blanda väl.

Häll upp smeten i smord och bröad bakform med avtagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Kakan ska kännas nätt och jämnt torr på provstickan.

Låt svalna. Servera med apelsinfiléer och lättvispad grädde. Kakan är god både ljummen och kylskåpskall.

På söndag lagar vi långkok, en gryta jag valt att kalla boeuf kalopsignon då den har tydliga influenser från både Frankrike och klassisk skånsk kalops. 

onsdag 13 mars 2013

Kolja med ägg- och baconströssel och pepparrot

Nu kanske ni undrar om jag gjort slut med bloggen, för jag har inte bloggat på en hel vecka. Lugn, bara lugn. Jag och bloggen kilar fortfarande stadigt, men ibland blir vår mat inte så nydanande och då saknar jag recept att blogga om. Så har det varit nu ett tag, men nu är jag tillbaka med nya, fräscha recept!

Det har varit vårkänslor på gång i Göteborg ett tag och jag har köpt blommor för att kunna göra vårplanteringar, frön för att förkultivera inför sommaren och jag har köpt sparris för att lindra mitt starka begär. Inte särskilt lokalproducerat, jag vet, men nöden har ingen lag... Idag gjorde jag denna enkla men underbart goda fiskrätt med färskriven pepparrot, ägg- och baconströssel och ångkokt sparris. Som att måla vår på en tallrik. Rena, fina smaker, lättlagat och skänker en härlig mättnadskänsla på det där sättet som bara fisk kan. Använd kolja, torsk, kummel eller nykomlingen skrei. Ett glas kallt citronvatten blir pricken över i:et en vardag som denna!






Kolja med ägg- och baconströssel, pepparrot, brynt smör och sparris

4 portioner

4 mindre vitfiskfiléer (kolja, kummel, torsk, skrei)
1-2 knippen sparris
50 g smör
2 ägg
0,5 paket bacon
2-3 msk finhackad gräslök
3-4 cm stor bit färsk pepparrot
salt, peppar

kokt potatis till servering

Börja med att skala och koka potatisen. Koka äggen 6 minuter, vilket torde ge ett medelhårt kokt ägg med krämig gula. Skär baconet i små bitar och stek dem knaprigt. Lägg på hushållspapper och låt rinna av. Spara lite av baconfettet om du önskar steka fisken i detta. Salta i så fall fisken sparsamt.

Skala och hacka äggen i mindre bitar. Blanda i en skål med bacon och gräslök.
Smält smöret tills det blir ljusbrunt i färgen och doftar av kola. Riv pepparroten fint.

Koka, gärna i ånginsats, sparrisen tills den mjuknat något men fortfarande är spänstig. Hetta upp en stekpanna med lite stekfett i. Salta och peppra fisken och stek den på båda sidor tills fisken går från att vara genomskinlig till att vara fast och vit men ändå flagar sig lätt.

Servera fisken med ägg- och baconröran strösslad över tallriken, pepparroten placerad på fisken och ringla lite brynt smör över fisk och sparris. Njut!

På fredag är det dags för lite bakning inför helgen. En saftig blodapelsinkaka med mandelmassa står på schemat. Välkommen åter!

onsdag 6 mars 2013

Nudelwok med kyckling, kokosmjölk och grön curry

Normalt sett när jag lagar asiatiskt, blir det endera en gryta med kokosmjölk som serveras till ris, eller en nudelwok med en sojabaserad sås. Denna gången blev det en kombination, så här kommer bloggens första nudelwok med kokosmjölk. Och detta var riktigt gott. En krämig nudelwok med hetta från chili och currypasta men fortfarande krispiga grönsaker. Och så den obligatoriska koriandern. Om du gillar asiatiskt, är det här något för dig.






Nudelwok med kyckling, kokosmjölk och grön curry

4 portioner

4 portioner äggnudlar
2 kycklingfiléer
1 liten bit vitkål
1 näve sockerärter
0,5 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
1 tumstor bit färsk ingefära
1 burk kokosmjölk
2 tsk kinesisk soja
1 msk grön currypasta
1-2 msk mango chutney
0,5 kruka koriander

Hacka kycklingen i riktigt små bitar genom att skiva filéerna riktigt tunt och sen hacka över skivorna med kniven.
Grovhacka kålen, strimla sockerärterna och purjolöken. Finhacka chilin och riv ingefäran och vitlöken fint.
Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Hetta upp en stor stekpanna och tillsätt lite matfett. Fräs vitlök, ingefära och chili hastigt och tillsätt kycklingen. Salta och peppra. Woka tills kycklingen är genomstekt. Tillsätt kålen, purjolöken och sockerärterna och woka hastigt.
Häll sedan över kokosmjölk och tillsätt soja, currypasta, chutney och koriander. Smaka av såsen och tillsätt ev mer salt.
Häll av nudlarna och vänd ner dem i kycklinggrytan. Blanda om och servera omgående.

måndag 4 mars 2013

Vegetarisk lasagne med zucchini, spenat och keso

Vegetarisk lasagne kan ju känns lite väl matsalstypiskt för en köttfri måndag, men just den här lasagnen är för god för att inte skriva om. Fina smaker från spenat, zucchini, tomat och chili och snabblagad om man väljer färska lasagneplattor och har tomatsåsen klar (från frysen eller från butiken), Lasagnen innehåller keso istället för bechamelsås och keson ger en fin textur till rätten. Enda negativa är att zucchinin och tomaterna kan göra rätten lite vattnig, men den vätskan går bra att lämna kvar i formen. Servera med en god blandad sallad och gärna en kikärtssallad. Ursprungsreceptet på lasagnen kommer från Ica, men jag har som vanligt ändrat om lite.






Vegetarisk lasagne med zucchini, spenat och keso

4-6 portioner

1 förpackning färska lasagneplattor
4 dl tomatsås (färdig eller hemgjord)
1 röd chili
2 tomater
0,5 zucchini
2 förp färsk bladspenat
500 g keso
1,5 dl riven ost, gärna smakrik såsom cheddar
salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200°C.

Värm tomatsåsen och tillsätt finhackad chili. Vänd sedan ner sköljd spenat i såsen och rör tills spenaten inkorporerats. Tag kastrullen från värmen och rör ner keson. Blanda väl.
Skiva tomaterna och zucchinin tunt.
Tag en ugnsfast form och täck botten med ett tunt lager tomatsås. Täck med lasagneplattor. Nytt lager tomatsås, sedan ett lager av vardera tomater och zucchini. Salta och peppra ovanpå. Så lite mer tomatsås, följt av lasagneplattor. Fortsätt varva tomatsås och lasagneplattor. Översta lagret skall vara tomatsås. Täck med riven ost och ställ formen i ugnen. Låt ugnsbaka i 25-30 minuter, tills lasagnen är mjuk och har fått fin färg.


fredag 1 mars 2013

Karamellglass med nötkrokant

Jag har ganska länge haft en burk med kondenserad mjölk på en hylla i skafferiet. I samband med att jag lagade dessert till alla hjärtans dag, dammade jag av burken och använde en bråkdel till mjölkchokladskum. Så där stod jag med 3/4 burk kvar och jag gillar inte att slänga fullt dugliga livsmedel. Så jag gjorde glass. Karamellglass. Jag måste ha fått inspirationen från högre makter, för jag blandade i lite flingsalt och ripplade glassen med överbliven nötkrokant. Och smaklökarna jublade, gjorde små kullerbyttor i munnen och applåderade med stående ovationer. Så vansinnigt gott!






Karamellglass med nötkrokant

6-8 kulor och lika många portioner

2 dl kondenserad mjölk
3 äggulor
2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 gelatinblad
1 msk flytande glykos
1 vaniljstång
en liten nypa flingsalt

Länk till hur man gör nötkrokanten finns här

Häll den kondenserade mjölken i en kastrull och sjud på svag värme tills den reducerats till halva mängden. Det bränner lätt i botten, men det är inte säkert att det gör något. Smaka, det mesta brända smakar nämligen bara mer kola. Om den bränts, kan man behöva passera den sega mjölken genom en finmaskig sil.

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Häll mjölk, grädde, glykos, en liten nypa salt och urskrapet från vaniljstången i en kastrull. Koka upp och lyft kastrullen från värmen.
Häll den reducerade, kondenserade mjölken i en bunke tillsammans med äggulorna. Vispa samman. Häll över gräddmjölken och blanda väl. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud på låg värme tills smeten börjar tjockna något. Tag kastrullen från värmen och vispa ner gelatinbladet. Ställ kastrullen i kallt vattenbad. Låt gärna den kalla glassmeten vila i kylskåp över natten. Kör den i glassmaskin till önskad konsistens.
När den färdiga glassen förs över i en låda, passar man på att rippla med nötkrokanten. Spara lite nötkrokant som kan användas till strössel vid servering.