fredag 20 januari 2012

Olivpesto

Pesto är en festlig sås. Om jag inte hade svurit på att aldrig kalla något för smarrigt på bloggen, så hade jag nog använt just det adjektivet för den här olivpeston. Den är snabblagad, smakrik, pepprig, lyxig och ändå enkel. Vi serverade den till en bit oxfilé med potatisgratäng, men den borde vara god att späcka såväl fläskfilén som kycklingen med liksom en klick till parmaskinkan. Resterna av vår pesto blandades med mer olivolja och blev till dressing till en bönsallad. Möjligheterna är oändliga!





Olivpesto

1 dl urkärnade gröna oliver av bra kvalitet
0,5 dl basilikablad
1 riven vitlöksklyfta
1 dl finriven parmesanost
0,5-1 dl extra virgin olivolja
salt, svartpeppar

Lägg oliver, basilika och parmesanost i en mixer. Mixa till en fin massa. Blanda ner vitlök och häll på olja tills peston får en lagom fast konsistens. Smaka av först, tillsätt sedan salt och peppar. Var försiktig med saltet, oliverna ger en kraftig sälta i sig.



onsdag 18 januari 2012

Chorizopasta

Det här är en av min mans paradrätter. Det var en av de första rätter han bjöd mig på när vi nyss hade träffats och den är så god att den ingår även i min repertoar nuförtiden. Pastan på bilden är nämligen lagad av mig och inte riktigt lika god som min mans variant. Han har en fantastisk känsla för goda pastasåser för att inte tala om hur duktig han är på att steka kött. Tillsammans blir vi ett rätt duktigt par i köket.





Wilhelms chorizopasta

4 portioner

4 portioner spaghetti

3 chorizokorvar
10 champinjoner
1 röd paprika
1 rödlök
1 burk crème fraiche med paprika/chilismak
1 skvätt matlagningsgrädde
salt, svartpeppar
matfett

Koka pastan al dente. Under tiden slantas korven, löken och paprikan strimlas och champinjonerna skivas. Smält matfett i en stekpanna. Bryn korven först. Tillsätt sedan svampen och löken och fräs dem mjuka. Tillsätt paprikan och fräs den en kort stund. Klicka i crème fraichen och låt den smälta. Om det blir för lite sås, häll på en skvätt matlagningsgrädde. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Vänd ner såsen i spaghettin. Lägg upp i en pastatallrik och strö över rikligt med parmesan.

måndag 16 januari 2012

Torsk med ost- och dijonsenaptäcke

Om ni inte redan har upptäckt webtidningen Le Parfait, så måste jag verkligen rekommendera den. En trevlig gratistidning på nätet med bra recept och vackra foton. Dagens fiskrecept kommer från deras senaste nummer och det här var en snabblagad vardagsfisk med mycket smak. Oväntat god och fräsch.




Torsk med ost- och dijonsenaptäcke

4 portioner
4 torskfiléer, MSC-märkta
2 dl lätt crème fraiche
1 dl riven vällagrad ost av typen Västerbotten, präst
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk dijonsenap
0,5 dl finhackad bladpersilja
salt, vitpeppar, smör

Sätt ugnen på 200°C.

Lägg fisken i en smord ugnsform. Salta och peppra fisken. Blanda crème fraichen med senap, riven ost, pressad vitlök och persilja. Krydda med salt. Bred krämen på fisken och ställ in i ugnen. Gratinera i 20 minuter. Servera med pressad potatis och en god sallad, gärna med fetaost och en god vinägrett i.

lördag 14 januari 2012

Päronglass med dajm

Idag ska jag dela med mig av receptet på en av mina allra godaste glassar. Den är så god att senast jag gjorde den, åts den upp så snabbt att vi inte ens fick en bild av den. Den är ganska mäktig, en generös kula räcker absolut som dessert. Servera den gärna med en syrlig päronkompott, himmelskt gott.

Päronglass med dajm

6 portioner

2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
0,75 dl råsocker
0,5 vaniljstång

2 stora päron
2 dubbeldajm eller motsvarande mängd dajmkulor
1 gelatinblad

Skala päronen och dela i små bitar. Ge päronen ett uppkok i en kastrull och låt dem mjukna. Mixa dem sedan helt släta.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Ge ett snabbt uppkok. Vispa socker och äggulor riktigt poröst. Häll gräddblandningen genom en sil ner i äggblandningen och rör om. Häll grädd- och äggblandningen tillbaka i kastrullen. Låt smeten sjuda på låg värme tills den tjocknat. Den får inte koka!
Tillsätt päronpurén till glassmeten. Smält gelatinbladet i glassmeten och åt smeten svalna i vattenbad. Häll glassmeten i glassmaskin och kör i 40 minuter. Efter 20 minuter tillsätts den grovkrossade dajmen.
Lägg den färdiga glassen i en låda och förvara i frysen i väntan på servering. Ta fram glassen 5 minuter före servering.

torsdag 12 januari 2012

Linssoppa med kokosmjölk och ingefära

Så var det torsdag igen. Soppdags. En vegetarisk sådan och absolut ingen efterrätt efteråt. Det passar ju inte ihop med det sunda livet som man alltid lever i januari och februari. Den här soppan fanns med i det senaste numret av Allt om mat. Jag har i vanlig ordning ändrat i receptet för att passa vår smak och tycke och framför allt innehållet i kylen. Min man som inte gillar linser, tyckte ändå om den här soppan som har tydliga thaismaker och rejäl hetta. Total tillagningstid ca 25 minuter och billiga ingredienser. Jodå, den här kommer vi äta igen.




Linssoppa med kokosmjölk och ingefära

4 portioner

2 morötter
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
4 salladslökar
1 tumstor bit ingefära
1 stjälk citrongräs
1 tsk torkad koriander
1 rågad tesked sambal oelek
1 dl röda linser
4 dl kokosmjölk
1 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande mängd grönsaksfond
1 msk fisksås
0,5 dl hackad färsk koriander
saften från en halv citron eller lime
salt
rapsolja

Skala morötterna och riv dem grovt. Skiva vitlöken tunt. Skiva rödlök och salladslök och riv ingefäran tunt. Grovkrossa citrongräset.
Fräs grönsakerna tillsammans med sambal oelek i rapsolja ca 2-3 minuter. Slå på kokosmjölk och vatten. Tillsätt buljongtärningar, torkad koriander och linser. Koka upp och låt koka ca 10 minuter tills linserna är kokta. Tillsätt fisksås och pressad citrus samt hackad färsk koriander. Smaka av med salt.
Servera med en bit gott bröd.


tisdag 10 januari 2012

Fikon och björnbär i portvin

Fikon. Förmodligen världens vackraste frukt och dessutom otroligt gott. Goda precis som de är, men underbara i kompotter, marmelader och som här, kokta i portvin och kryddor. Jo visst är det lite av en juldessert över den här rätten, men jag tycker den platsar när som i vintermörkret. Med lite björnbär från frysen, blir det här en snabblagad och enkel dessert med mycket smak.





Fikon och björnbär i portvin

4 portioner

4 fikon
200 g björnbär
2 dl portvin
0,5 vaniljstång
1 kanelstång
1 stjänanis
0,5 dl farinsocker

Dela fikonen i 4 klyftor vardera. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång tillsammans med socker och övriga kryddor i en kastrull. Slå på portvin och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda. Lägg ner fikon och björnbär. Sjud ca 10 minuter tills frukt och bör mjuknat något men fortfarande håller sin form. Låt svalna.

Servera fruktblandningen varvat med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker och råsocker.


söndag 8 januari 2012

Laxkroketter med tartarsås

För 10 år sedan köpte jag en kokbok om den amerikanska maten. Den heter helt enkelt "USA" och är skriven av Sheila Lukins. Den innehåller inte ett enda foto, men lyckas ändå locka mig att prova recept ur den. Det här receptet har jag funderat på att göra i många år, men jag har alltid backat då det känns som om det är för många moment. Nu har jag provat och det var inte alls jobbigt. Lite pilligt, men himla gott. Dessutom är det en bra rätt när man har laxrester över eller när man använt stora delar av en laxsida och har stjärtdelen kvar. Jag har ofta stjärtdelen kvar, då den inte är lika vacker att servera. Den hamnar i pastarätter, fisksoppa eller världens godaste kroketter.
Originalreceptet innehåller mycket mer majonnäs, jag har bytt ut mot lätt crème fraiche och det gick hur bra som helst. Så nu är det dags för en söndagsmiddag som heter duga.





Amerikanska laxkroketter

10 kroketter, 5 portioner

Pocheringsspad och lax:

1 l vatten
2,5 dl torrt vitt vin
4 kvistar selleriblad
6 kvistar slätbladig persilja
1 tsk salt
6 svartpepparkorn
500 g laxfilé

Kroketter:

3 dl ströbröd
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk dijonsenap
0,5 krm cayennepeppar
0,5 dl majonnäs
2 dl lätt crème fraiche
1,5 dl fint tärnad lök
1 dl fint tärnad stjälkselleri
1 msk kapris, grovt hackad
1 msk hackad slätbladig persilja
1 tsk Worcestershiresås
1 ägg
salt, svartpeppar

Blanda alla ingredienser utom laxen i en gryta. Koka upp och sänk värmen så att det sjuder. Lägg i laxen och sjud i 10 minuter. Ta upp laxen och låt den kallna. När laxen är kall, rensar du den från skinn och ben och delar i små bitar.

Ta 0,75 dl av ströbrödet, timjan, oregano, senap, cayennepeppar, salt och peppar och blanda i en bunke. Tillsätt majonnäs, crème fraiche, lök, selleri, kapris, persilja, Worcestershiresås och ägg. Blanda väl och vänd sedan ner laxköttet.

Forma laxsmeten till 10 likstora kroketter, panera i det överblivna ströbrödet. Stek kroketterna gyllene och frasiga på hög värme med olja i pannan. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med kokt potatis, tartarsås och sallad.



Tartarsås

0,5 dl majonnäs
2 dl lätt crème fraiche
1 tsk dijonsenap
1 tsk finrivet citronskal
1 msk citronsaft
1 stänk tabasco
2 msk avrunnen, finhackad smörgåsgurka
2 msk hackad slätbladig persilja
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad dill
1 msk hackad kapris
0,5 äpple, skalat och delat i små tärningar
salt och svartpeppar


Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Ställ kallt i väntan på servering, dock minst en timme så att smakerna hinner utvecklas.

fredag 6 januari 2012

Chokladtartelette med vit chokladkräm och hallon


Här kommer receptet på en chokladdessert med vuxen smak som sitter fint till trettondagsmiddagen. Receptet kommer från Allt om mat, där man kallar fyllningen för en mousse. Kanske hade fyllningen blivit mer mousseaktig i karaktären om den fått stå till sig lite längre, men jag tror att den snarare borde kallas kräm. Oavsett namn, så är desserten både vacker och god med en knaprig chokladbotten, en len kräm med romssmak och färska hallon. Vad mer kan man önska?



 
 
Chokladtartelette med vit chokladkräm och hallon

8 stycken

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk kakao
0,5 dl strösocker
0,5 krm salt
1 äggula
1 tsk vatten

2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
3 äggulor
2 msk mörk rom

hallon



Blanda mjöl, smör, socker, kakao och salt i en matberedare eller assistent. Tillsätt äggulan och vattnet och låt maskinen arbeta till en smidig deg. Tryck ut degen i tarteletteformar och ställ formarna kallt ca 30 min för att vila.
Sätt ugnen på 200°C. Nagga bottnarna och täck in kanterna med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.

Vispa grädden fluffig. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt äggulorna och rör om väl. Blanda ner i den vispade grädden och blanda väl. Smaksätt med den mörka romen. Fördela blandningen i formarna och ställ kallt, minst 4 timmar och gärna längre. 

Dekorera med färska hallon vid servering.  Ett glas Moscatel de Setubal passar fint till, liksom en vanlig hederlig kopp kaffe.

onsdag 4 januari 2012

Kycklingpanna med mango chutney och jordnötssmör

Det kommer väl inte som någon överraskning att jag gillar grytor och gratänger. Gärna snabba grytor till vardags som till exempel den här kycklingpannan med broccoli, paprika och lök och en sås med mango chutney och jordnötssmör. Det är mycket smak i rätten och den passar fint till ett lent potatismos. En bra vardagsrätt som också passar bra i matlådan.




Kycklingpanna med mango chutney och jordnötssmör

4 portioner

3 kycklingfiléer 
1 grön paprika
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 broccolistånd
1,5 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten 
1 msk kycklingfond
2 rågade matskedar mango chutney
1 msk jordnötssmör
1 tsk soja
salt, svartpeppar, paprikapulver, chiliflakes

Skär kycklingfiléerna i mindre bitar på längden. Skär paprikan i rätt stora bitar. Skiva vitlökslyftan tunt och skär rödlöken i båtar. Dela broccolin i små buketter. Hetta upp en stekpanna med lite smör eller olja i . Lägg i kycklingbitarna och bryn på medelhög-hög värme. Krydda kycklingen med salt, peppar, paprikapulver och chiliflakes. 

Under tiden som kycklingen bryns, är det dags att göra såsen i en kastrull eller sauteuse. Koka upp vatten, fond, grädde och soja. Sänk temperaturen och låt sjuda. Tillsätt chutney och jordnötssmör. Smaka av med salt och peppar. För lite syra kan man tillsätta limesaft eller lite vinäger. Låt såsen sjuda på låg värme.
Lägg ner vitlök, lök och broccoli bland kycklingbitarna. Låt fräsa någon minut. Tillsätt paprikan och häll på såsen. Blanda runt ordentligt och låt sjuda ytterligare någon minut. Paprikan skall fortfarande vara krispig. Servera med potatismos eller ris och ev en enkel sallad.

måndag 2 januari 2012

Fläskkotletter med champinjonsås

Ett nytt år och nya möjligheter. Vi firade in det nya året hos våra goda vänner S och R som ställde till med ett rejält firande. Räkcocktail med mango och avocado, stek med potatisgratäng, rödvinssås och haricot verts och sedan vit chokladmousse med saffran. Det kallar jag nyårsmiddag! Så fantastiskt gott! Desserten blev min stora favorit med sin sammetslena karaktär och fina saffranssmak. Jag ser fram emot att få receptet!
Det känns alltid lika jobbigt när jul och nyår är över och vardagen tar över igen. Och just vardagsmaten är den jag tycker är jobbigast att planera. Inspirationen brukar utebli och jag står som ett fån i affären och letar efter något som ändå borde bli gott. I år siktar vi på att köra mer på veckomenyer. Och idag bjuder jag på ett recept som passar fint till vardags. Kotletter, potatis (gärna rostad på potatisrester) och svampsås. Snabbt, enkelt och gott!



 


Fläskkotletter med champinjonsås

4 portioner

4 fläskkotletter
10-15 små steklökar
2 vitlöksklyftor
2 timjankvistar
smör
salt, svartpeppar

20 champinjoner, ansade och skurna i skivor
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1,5-2 dl matlagningsgrädde
1 finhackad bananschalottenlök
1 tsk soja
2 tsk dijonsenap
1 tsk balsamvinäger
1 msk finhackad persilja
salt, peppar
ev Maizena redning
smör

Hetta upp stekpannan så att den blir riktigt varm. Lägg i en klick smör och lägg i kotletterna. Gör gärna några skåror i kotletternas fett, så att kotletterna inte böjer sig vid stekningen. Lägg i ansade steklökar, skalade vitlöksklyftor och timjankvistarna mellan kotletterna i pannan. Krydda kotletterna med salt och svartpeppar. Stek kotletterna vackert bruna innan de vänds. Ös gärna med lite av stekskyn. 3-4 minuters stektid per sida är lagom.

Parallellt med att kotletterna steks, gör man såsen. Stek champinjonerna och löken i lite smör i en kastrull eller sauteuse.  Slå på vatten, fond, grädde, soja och vinäger och låt såsen sjuda. Tillsätt senap och sjud några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persiljan precis innan servering. Red ev med Maizena om du önskar en tjockare sås.

Servera kotletterna med såsen,steklök, potatis eller ris och en sallad.