måndag 15 februari 2010

Barrique

I lördags var maken och jag på Barrique för att fira en för tidig alla hjärtans dag. Eller snarare för att utnyttja den Smartbox som vi fick i bröllopspresent. Tack kära vänner! I vår Smartbox ingick trerätters med vin, där vi skulle få förrätt och varmrätt enligt den nuvarande Kalifornienmenyn och sedan en tryffel till efterrätt. Vi uppgraderade till full meny (4 rätter) med tillhörande vin.

Lite fakta om restaurangen:
Fokus ligger på vinet. Tanken är att man enkelt ska kunna slinka in (ner), ta en bit mat och framför allt ta ett glas riktigt gott vin. Restaurangen har tidigare haft en filial på en av Hamngatorna, men enda restaurangen ligger nu på Lorensbergsgatan.

Och utvärderingen kommer här:

Förrätt:
Ett glas champagne i baren hanns med i väntan på att vårt bord dukades. Vi fick sedan ett glas chilensk chardonnay och en aptitretare i form av räkceviche med syrad fänkål. Den fyllde sitt syfte, dvs gav mersmak. Härlig sälta i räkorna, syra från marinad och fänkål och kripsighet och krydda från fänkålen. Utmärkt.
Sedan gjorde brödet entré. Hembakt, ljummet bröd i form av ljuvlig focaccia med generös sälta stod i klar kontrast till det söta rågbrödet med lätt degig kärna. Knäckebröd med linfrön smakade utmärkt till den vitlöksstinna tapenaden. Det fanns också små, spanska oliver och en olivolja att doppa brödet i.
Hummersoppa med skaldjurscannelloni och halstrad pilgrimsmussla var den riktigt förrätten. Nötig soppa med mustig smak och ett perfekt skum. Lite fattigt på skaldjur i cannellonin men pilgrimsmusslan var verkligen perfekt. Vinet som hade kraftig doft och smak av vinbärsblad, gifte sig väl med soppan. Minus i kanten för kantstött porslin. Inte okej! 5 kaksmulor av 5. Med minus i kanten då...

Varmrätt:
Grillad biff med pommes Anna, majspuré, grillade grönsaker och en rökig glaze. Biffen tillagades precis efter våra önskemål. Den grillade tomaten och zucchiniskivan var perfekt grillade, men potatisen saknade sälta. Framför allt i kombinationen med söt, krämig majspuré och söt, rökig glaze. Kanske lite för liten portion för den riktigt hungrige. Vinet, en blandning av cabernet sauvignon, sangiovese och petit syrah från Kalifornien, var strävt och gott till köttet, men inte fantastiskt. 4 kaksmulor av 5.

Ost:
5 ostar, lika enkelt som elegant upplagda på kvadratisk tallrik. En fransk vitmögelost, en bit Münster, en bit vällagrad fransk hårdost, en italiensk getost och en spansk grönmögelost serverades till linfröknäcke, frukt-och nötbröd och en ljuvlig morotsmarmelad med vaniljtouch. Med ett vällagrat petit syrahvin från Napa valley, var osten en av de stora behållningarna denna kväll. 5 kaksmulor av 5.

Dessert:
Brownie med kolakräm, nötflarn, vaniljglass, lönnsirap och hallonreduktion. Ja, det var som det låter. Riktigt, riktigt sött. Kolakrämen var gjord på kondenserad mjölk vilket per automatik är väldigt sött. Vaniljglassen, som var upplagd som ett perfekt ägg, hade en jolmig söt smak. Och brownien, den var också söt. Men vinet till, Esperitu, ett rött dessertvin, var alldeles fantastiskt gott. 3 kaksmulor av 5.

Lokal:
Liten källarlokal med tiotalet bord. Vi placerades vid dörren, vilket medförde ett kallt drag varje gång någon kom eller gick. Och då det var fullsatt, öppnades dörren ganska många gånger. Stilren inredning och vackert porslin. Toaletten får med beröm godkänt. Rent, fräscht och med små frottéhanddukar som slängdes i en tvättkorg. 4 kaksmulor av 5.

Service:
Vänligt sinnade och med mycket professionalism. Nästan så mycket, att det kändes opersonligt. Mycket goda vinkunskaper och ett rakt och enkelt sätt att presentera mat och dryck. Ingen onödig väntan mellan rätterna och enkelt att påkalla uppmärksamhet. Om det hade behövts.
5 kaksmulor av 5.

Totalt betyg: 26 kaksmulor av 30 möjliga.
Prisklass: 1095 kr för 4 rätter med tillhörande vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar