måndag 8 februari 2010

Crème brulée med kardemumma

I lördags gjorde jag crème brulée för andra gången i mitt liv. Vi gillar kardemumma och det kändes som en god idé att smaksätta bruléen med just det. Det blev verkligen mumma. Riktigt god, len smak och med pikanta bär till. Testa!






Crème brulée med kardemumma och bärcoulis med rom

4 stora portioner

5 äggulor
1 dl socker
3 ½ dl socker
1 ½ dl mjölk
2 tsk kardemummakärnor
1 vaniljstång

2 msk råsocker

400 g blandade bär (röda vinbär, svarta vinbär, hallon, blåbär)
saften från 1 lime
2 msk råsocker
1 msk mörk rom
½ tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 120°C. Koka upp grädde och mjölk med kardemumma och den skårade vaniljstången. Ta kastrullen från värmen.

Rör socker och äggulor. Undvik att vispa, då riskerar smeten att bubbla sig och bruléeytan blir ojämn.

Häll gräddkoket över äggblandningen. Rör tills sockret löst sig. Vispa inte. Sila bort kardemummafrön och vaniljstången. Spara vaniljstången, den kan du göra riktigt gott vaniljsocker på. Fördela smeten i osmorda portionsformar. Grädda i vattenbad ca 50-60 minuter, tills smeten stannat.

Blanda bär, limesaft, socker, vaniljsocker och rom. Ställ kallt till servering.

Sätt ugnen på 275°C på grillvärme. Strö sockret över bruléerna, sätt formarna i ugnen och låt sockret smälta till karamell. Akta så det inte bränns. Ännu enklare är det att bränna av ytan med en bruléebrännare. Då får man den perfekta ytan utan att bränna den eller dig själv. Om du önskar mer kardemummasmak, kan man blanda lite finmalen kardemumma i råsockret till karamellen. Servera på ett fat med den pikanta coulisen till.

Receptet kommer ursprungligen från "Tinas mat" av Tina Nordström, men är omgjort något och coulisen är eget påhitt.

1 kommentar:

  1. Mums! Bärcoulis med rom låter spännande.
    // Ia

    SvaraRadera