tisdag 9 februari 2010

Fastlagsbulle

Jag är precis hemkommen från ett härligt pass på Friskis och svettis. Instruktören var så entusiasmerande och energisk. Hon hade nog kunnat sätta i sig minst 3 av dessa godingar och ändå inte överstiga de kalorier hon brände idag. Själv tog jag mig en skål med yoghurt och müsli och tänker tillbaka på årets enda semla som avnjöts i söndags. Ja, jag vet att fettisdagen är om en vecka, men jag provbakade för er skull. Så ni har det perfekta semmelreceptet när det verkligen gäller.

Semlor

10 st

25 g jäst
75 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
½ tsk salt
½ dl socker eller vit sirap
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
7-8 dl vetemjöl

Ägg för pensling

Inkråm från bullarna
150-200 g mandelmassa
1 dl mjölk

3 dl grädde

Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°C (fingervarmt). Smula sönder jästen i en degbunke. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det uppvispade ägget. Tillsätt sedan nästan allt mjöl. Degen ska bli smidig och släppa enkelt från kanten. Spara mjöl till utbaket. Täck med en kökshandduk och låt jäsa ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Tillsätt mer mjöl om så behövs. Dela degen i 10 bitar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare ca 20-30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda de jästa bullarna i mitten av ugnen 10-15 minuter tills bullarna fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

Riv mandelmassan fint. Skär ett lock på bullarna och ta ur inkråmet. Blanda inkråmet med mandelmassan och mjölk. Vispa grädden fluffigt. När bullarna svalnat, ska de fyllas med mandelmasseblandningen. Toppa med en klick vispad grädde. Lägg tillbaka locket, ev skuret som en triangel. Pudra över rikligt med florsocker precis innan servering.

Receptet kommer från Vår bakbok från KF's förlag, men har, som vanligt, omarbetats något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar