tisdag 2 februari 2010

Indisk gryta

Under helgen lagade jag indisk mat. Det händer några gånger om året. Mer frekvent händer det att vi köper indisk take away hos närliggande "Tre indier" som har en suverän tikka masala och utmärkta vegetariska alternativ. Det bästa är dock naanbrödet som de lyckas få helt perfekt, i mitt tycke åtminstone. Jag har länge velat baka eget naanbröd, men har ännu inte hittat något recept som inte börjat med "värm upp din tandooriugn". Jaså, den ja!
Söndagens middag innehöll inget naanbröd, men väl basmatiris, en mustig curry, kikärtsgryta, raita, bananer, nötter och mango chutney. Köttgrytan ska, enligt receptet göras på högrev från endera lamm eller nöt. Själv tycker jag att nötkött gör det något mindre indiskt, men kött från helig ko var det ändå som landade i grytan till slut. Här kommer lite inspiration till mat med som värmer gott när snön yr utanför.


Mustig curry

16 portioner (det går alldeles utmärkt att göra i mindre satser)

2-2½ kg högrev av lamm eller nöt
5 msk smör eller margarin
5 stora gula lökar
1 vitlök
3 syrliga äpplen
½ dl rapsolja
½ dl curry
2 msk röd currypasta
½ dl tomatpuré
½ dl kinesisk soja
1 dl mango chutney eller sweet chilisås
3 tärningar av mörk oxbuljong
2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk salt
3/4 dl vetemjöl
1 liter vatten

Tillbehör: basmatiris, raita, mango chutney, banan och cashewnötter

Putsa köttet och skär det i mindre munsbitar. Bryn det i matfett i omgångar. Vispa ur stekpannan med ett par dl vatten mellan stekningarna.

Skala lök och vitlök och skiva tunt. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i olja tills löken mjuknat men ej fått färg. Pudra över curryn och låt den fräsa med någon minut under omrörning.

Blanda kött- och lökblandningen i en stor gryta. Tillsätt currypasta, tomatpuré, soja, mango chutney, smulade buljongtärningar, yoghurt och salt. Pudra över mjölet och tillsätt vattnet. Blanda väl.

Ge grytan ett uppkok och låt den sedan sjuda sakta med locket lätt på glänt i 1½-2 timmar. Köttet ska vara riktigt mört utan att falla sönder. Smaka ev av med lite mer salt.

Curryns hetta regleras av mer eller mindre currypasta.

Receptet kommer från Allt om mat nr 2 2007.



Kikärtsgryta

4-6 portioner

2 burkar kikärter á ca 400 g
2 medelstora gula lökar
1 tsk riven, färsk ingefära
½ tsk pressad eller riven vitlök
1-2 gröna chili
½ tsk gurkmeja
3 msk matolja eller smör
2 stora, mogna tomater
1 msk koriander
2 tsk garam masala
2 msk pressad citron eller lime
2-3 msk hackad, färsk koriander

Finhacka löken. Kärna ur och finhacka chilin. Låt kikärterna rinna av. Spara spadet.

Fräs lök, ingefära, vitlök, chili och gurkmeja i matfett tills allt är mjukt och lätt brynt. Finhacka tomaterna och rör ner dem i grytan. Fräs dem mjuka. Tillsätt sedan koriander och kikärter. Fräs ytterligare en stund, ca 5-10 minuter. Tillsätt kikärtsspadet (ca 2,5 dl) och låt därefter sjuda ytterligare ca 10 minnuter.

Tillsätt garam masala, saft från citron eller lime och färsk hackad koriander. Sjud ytterligare 2-3 minuter. Servera med ris och raita.

Receptet kommer från receptfoldern Indisk matlagning av Anne Wilson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar