torsdag 18 februari 2010

Citronkaka med äpple

Det finns många bloggar att bli inspirerad av. Senaste baket får jag tacka I Nadjas kök och Matmammans blogg för. Jag använde mitt eget klassiska sockerkaksrecept, tillsatte skalet och saften från en citron och lade sedan äppelringar i den smorda formen. Tanken var att kakan skulle få ett vackert mönster överst, men smeten trängde in genom äppelringarnas hål och lyfte på ringarna... Typiskt! Fotot är inte heller min stoltaste skapelse, men med februarimörkret i åtanke, får man kanske vara nöjd. Kakan är ännu inte smakad av bagerskan, men vår vän Fredrik tyckte det var smaskig. Det brukar vara ett gott betyg!

Citronkaka med äpple

2 ägg
2½ dl socker
50 g smör
1½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
skalet och saften från en citron
1 syrligt äpple, gärna med vackert rött skal

Sätt ugnen på 175°C.

Vispa socker och ägg riktigt pösigt. Smält smöret och låt det svalna. Tillsätt smöret till äggblandningen. Rör sedan ner mjölken. Blanda i skalet och saften från citronen. Rör sedan ner bakpulver, vaniljsocker och mjöl.

Smörj och bröa en sockerkaksform. Kärna ur äpplet. Behåll gärna skalet kvar om det är rött och vackert. Skär äpplet i ringar och lägg i botten av formen. Häll på smeten. Ställ in i nedre delen av ugnen och grädda ca 40 minuter tills kakan känns helt torr. Låt den svalna något. Vänd sedan upp den på en sockrad skärbräda eller serveringsfat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar