söndag 14 februari 2010

Romantisk frukost

Idag fick maken romantisk frukost på sängen. Visst råkade det sammanfalla med Alla hjärtans dag, men jag är egentligen inte en person firar den kommersiella dagen särskilt mycket. Romantik gör sig bäst när den inte är förväntad, eller allra helst hela tiden.
Det blev en plättbakelse som överraskning idag. Klassiska plättar, hjortronsylt och lite grädde smaksatt med hemmagjort vaniljsocker. En färsk jordgubbe på toppen. Bäst av allt var att mormors gamla plättlagg äntligen kom till användning. Det kommer nog inte dröja till nästa gång...

Plättar

Många små plättar som räcker till 4 bakelser

2,5 dl vetemjöl
1 msk socker
1 tsk salt
3 ägg
6 dl mjölk
smör till stekning

1 dl grädde
sylt

Blanda mjöl, socker och salt. Tillsätt hälften av mjölken och vispa smeten slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa sedan ner ett ägg i taget. Värm plättlaggen och ha lite smör eller margarin i varje rundel. Häll i lite av smeten i varje rundel, det ska vara ändå upp till kanten men ej över.
Stek tills plätten är gyllenbrun i kanten och släpper lätt. Vänd på plätten och ge den lite stekyta på andra sidan. Upprepa tills smeten tagit slut. Notera hur du blir bättre och bättre för varje omgång.

Vispa grädden fluffigt. Lägg en plätt på en assiett. Lägg på lite sylt. Varva sedan plättar och syl tills du kommit upp i en rejäl höjd. 7-8 plättar är rätt lagom. Toppa med en klick grädde och dekorera med färska bär. Pudra över lite florsocker och servera omgående.

1 kommentar:

  1. Gott med plättar. Sa till min man senast igår att vi nog ska ta och köpa ett plättjärn, barnen gillar när de får plättar hos sin mormor.

    SvaraRadera