söndag 28 februari 2010

Enkel chokladmousse

Helgen har som vanligt gått alldeles för fort. Nu är det söndags eftermiddag och dags för att starta upp långkoket som ska bli matlåda för veckan. Ikväll ska maken enligt önskemål få hemmagjorda hamburgare. Han har varit duktig och jobbat stora delar av helgen, medan jag själv pysslat, städat och grejat. Och så har jag sett en riktigt underhållande film, åtminstone om man gillar matlagning. "Julie & Julia" med Meryl Streep och Amy Adams. Två separata kvinnohistorier med fokus på fransk mat. Se den och bli sedan riktigt sugen på boeuf bourgignon.

Dagens recept blir en liten mäktig historia som kommer från "En god jul" av Malin och Calle Landquist. Det är en snabblagad chokladmousse som har en härligt seg marängkaraktär. Den innehåller ingen grädde och bör avnjutas i riktigt små portioner. Alltså kan man unna sig denna godsaken med gott samvete.

Chokladmousse

2-3 portioner

50 g mörk choklad
1 ägg
en knapp halv dl strösocker
0,5 msk olja (av hasselnöt, paranöt, valnöt eller en enkel neutral)

Smält chokladen i vattenbad. Separera gulan från vitan. Vispa vitan riktigt styv. Tillsätt sockret och vispa blandningen till en blank, seg maräng. Blanda gulan med oljan. Blanda försiktigt ner äggulan i chokladen. Vänd sedan ner hälften av marängsmeten, blanda försiktigt. Vänd sedan ned resterande marängsmet. Fördela i portionsformar (snapsglas, espressokoppar, äggkoppar). Ställ kallt i minst en timme för servering. Servera med färsk frukt och bär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar