onsdag 24 februari 2010

Vardagslyx

Förra veckan skrev jag om en enkel tisdagsfisk. Idag slår jag till med en onsdagsfisk som av någon anledning kändes lite lyxig, även om det var mer lättlagad än förra veckans gratäng. Färsk torskfilé (PK så klart, här köps ingen annan fisk), härliga grönsaker och ett glas riesling från Alsace. Det kallar jag vardagslyx så här en lill-lördag. Inspirationen kommer från Lotta Lundgren och hennes blogg (Om jag var din hemmafru) där en liknande fiskrätt presenterades. Jag har som vanligt gjort om receptet för att passa mig bättre.





Apelsindoftande torskgryta


4 portioner

600 g torskfilé eller annan god vit fisk som är ej står med på WWF's lista
1 fänkål
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 klyfta rotselleri
3 morötter
10 körsbärstomater (eller en burk med konserverade körsbärstomater)
1 msk tomatpuré
4 dl grönsaksbuljong
1 tsk paprikapulver
½ dl grädde
saften från en apelsin
salt, peppar

Finhacka vitlöken. Ansa och skölj purjolöken och skär i sneda, centimetertjocka skivor. Skala morötterna och slanta på snedden. Tärna rotsellerin. Skär fänkålen i lagom tunna skivor.
Fräs vitlök och purjolök i lite smör/rapsoljeblandning. Tillsätt sedan rotfrukterna och fänkålen och fräs ytterligare lite. Slå sedan över buljong och lägg i tomaterna. Rör ner paprikapulver och en nypa salt. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.
Skär fiskfiléerna i bitar (ca 3x3 cm). Lägg i fiskbitarna och låt sjuda 5 minuter. Det gör inget om fisken går sönder i mindre bitar. Tillsätt grädden och apelsinsaften. Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och lämplig grönsak. Vi hade lättkokt, färsk sparris och vitlöksoliver. Gott, gott, gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar