lördag 13 februari 2010

Rostade rotfrukter och halloumi

Imorse fick jag en obehaglig överraskning. Massvis med blod i urinen! Jag tänkte rationellt och använde mina läkarkunskaper för att få fram min diagnos. Sannolikt inte urinvägsinfektion, absolut inte tumör... Sen slog det mig att vi åt rödbetor till middag igår! Jag blev snabbt friskförklarad och nu delar jag med av receptet och mina erfarenheter att rödbetor färgar av sig. Och inte bara på händer och skärbrädor, alltså...

Rostade rotfrukter och halloumi

1 normalstor och 1 rejält stor portion plus lite rester

500 g rödbetor
2 stora morötter
2 palsternackor
salt
olja

1 förp halloumi

2 rejäla nypor blandad sallad
2 salladslökar

2 msk olja
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung
1 tsk dijonsenap
salt, peppar

Sätt ugnen på 225°C. Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar. Rödbetorna tar längst tid och bör därför vara minst i storlek. Ringla över lite olja och salta. Ställ in i ugnen. Det tog ca 1 timme för våra halverade rödbetor att bli klara. Rör om med jämna mellanrum och känn med sticka. Rödbetorna ska kännas riktigt mjuka.

Skär halloumin i skivor, 4-5 mm tjocka. Stek med ytterst lite smör i pannan. Osten ska få fin färg, så några minuter på varje sida behövs.

Skölj salladen och lägg i en skål. Skölj och ansa salladslöken och skär den sedan i sneda skivor.

Blanda olja, vinäger, honung, senap, salt och peppar till en tjockflytande vinägrett.

Lägg upp sallad på en tallrik. Lägg sedan på rotfrukterna och toppa med stekt ost. Ringla över lite god dressing. Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar