torsdag 25 februari 2010

Orgie i kladdkakor

Idag bjöd jag på en mindre orgie i kladdkakor på jobbet. Det var uppskattat! Jag kommer förmodligen gå under namnet Kladdkaks-Sara hädanefter. Men det kan jag leva med.
Ibland är just det enkla och klassiska det bästa. Och gör man det med en liten tvist, så blir den enklaste kakan rätt så festlig.
Så, på allmän begäran, kommer receptet på dagens kladdkakor. Ha inte för mycket fokus på bilden, för en kaka i en aluminiumform kan bara inte bli snygg...


4 sorters kladdkakor

Grundsmet:

2 ägg
3 dl strösocker
100 g smör eller margarin
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Smält matfettet. Låt svalna något. Rör ägg och socker pösigt. Tillsätt matfettet. Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Smeten blir ganska seg, men det ska den bli. Klicka ut smeten i en smord och bröad springform. Grädda mitt i ugnen i 175°C värme 25-30 minuter. Provstickan ska vara lite kladdig när kakan är klar. Låt den svalna och ställ sedan kakan i kylen, så den sätter sig. Då blir kakan fast, men ändå kladdig, dvs perfekt konsistens. Bröa gärna formen med kokosflingor eller finhackade nötter för lite variation.


Banan- och valnötskladdkaka:

1 sats grundsmet
1 mosad/mixad banan
1 näve valnötter
0,5 dl vetemjöl

Gör enligt ovanstående recept. Tillsätt bananen samtidigt som matfettet. Tillsätt 0,5 dl extra mjöl, dvs totalt 2 dl tillsammans med övriga torra ingredienser. Grovhacka valnötterna och rör ner sist. Grädda enligt ovan.


Kladdkaka med mörk choklad och apelsin:

1 sats grundsmet
75 g mörk choklad
rivet skal från 1 apelsin
0,5 dl vetemjöl

Vispa ägg och socker enligt grundreceptet. Finhacka chokladen och smält den tillsammans med matfettet. Rör i chokladblandningen och apelsinskalet i äggblandningen. Rör sedan ner de torra ingredienserna. Det ska vara totalt 2 dl vetemjöl. Fortsätt sedan enligt grundreceptet.


Daimkladdkaka:

1 sats grundsmet
1-2 krossade dubbel-Daim

Gör grundsmeten. För en mer kolaaktig smak på kakan, kan man minska på kakaomängden till 2-3 matskedar. Rör sedan ner den krossade daimen. Grädda enligt grundreceptet.


Kladdkaka med mjölkchokladglasyr:

1 sats grundsmet
1 sats glasyr enligt nedanstående recept
1 rejäl näve hasselnötter

Baka kakan enligt grundreceptet. Följ nedanstående recept. Bred på glasyren på den svala kakan och strö över grovhackade nötter.

Himmelsk glasyr:

200 g mjölkchoklad
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Hacka chokladen till små flisor. Häll grädden i en tjockbottnad kastrull. Låt grädden koka upp. Tillsätt sedan chokladen. Stäng av plattan men utnyttja gärna eftervärmen till att smälta chokladen. Var dock uppmärksam så att chokladen inte bränns. Rör smeten riktigt jämn. Tillsätt sedan vaniljsockret. Låt svalna och ställ sedan in glasyren i kylskåpet och låt den stelna något. Bred den sedan över kakan. En sats räcker till ett tunt lager på 2 kladdkakor, vilket är alldeles lagom då kakan är mäktig. Strö över grovhackade nötter, kokos, grovhackad choklad eller dekorera med färsk frukt och spritsad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar