torsdag 27 september 2012

Favoritredskapen i köket

Jag brukar inte vara med i någon bloggutmaning som någon annan blogg arrangerar, men det kanske är dags. Jag börjar med att hänga på Dagmars kitchen och hennes septemberutmaning. Utmaningen handlar om vilka 5 favoritredskap man har i köket. Och jag fick ta mig en ordentlig funderare. Det finns så många saker som jag använder flitigt och som jag hävdar att jag inte skulle kunna klara mig utan. Att begränsa dem till endast 5 stycken kändes som ett omöjligt uppdrag, men jag har nu sållat hårt och kommit fram till följande och de rangordnas så här:

1. Min kockkniv. Den är av märket Edge (Sagaform) och den fick jag i 25-årspresent av min ena svåger. Den är lagom stor med ett för mig lagom tungt blad och ett bekvämt handtag. Jag får inte valkar i händerna, den är för mig lätt att använda och den är lätt att slipa till ursprunglig skärpa. Den är min absoluta favorit och när jag lagar mat i andras kök, så saknar jag den enormt! Tack Oskar för en finfin present!

2. Stavmixern. Sladdlös modell från Braun med medföljande liten matberedare som även klarar att krossa is. Den går att montera isär så att knivdelen kan diskas i maskin och den är grymt effektiv. Med den mixar jag nästan allt och den klarar även av att skumma såser och soppor. Bekvämt handtag och enkel att starta med enhandsgrepp även för min lilla hand, vilket inte alla stavmixrar är.

3. Kitchen aid. Mitt svarta guld. Den knådar och vispar och blandar och jag blir alltid nöjd. Jag har pastatillsatsen och den gör det enkelt att göra egen pasta. Den här maskinen har gjort mitt vardagsbakande så mycket enklare och med så mycket bättre resultat. Att den dessutom är så snygg att den alltid kan stå framme på köksbänken, är ingen nackdel.

4. Microplane rivjärn, extra fint. Sylvasst! Används istället för vitlökspressen. Det rivs vitlök, ingefära, parmesan, choklad, zest. Allt med bra resultat och den är dessutom lätt att rengöra jämfört med ett vanligt rivjärn. Detta var förra årets födelsedagspresent från andra svågern och svägerskan. Tack Jon och Siri, jag är Microplanefrälst!

5. Digital stektermometer av märket Sunartis. Snabb, säker och enkel. Perfekt vid fritering, kontroll av innertemperatur i bröd, kött och fisk och guld värd när man sjuder glassmet eller vaniljsås.


Vad har du för favoritredskap i köket? Om du skyndar dig hinner du fortfarande vara med i utmaningen.

2 kommentarer:

 1. Tack för att du hängde på - jättekul! Får erkänna att jag är lite avis på din Kitchen Aid... Och jättekul att jag hittade till din blogg också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sonja! Kul att du hittat hit!

   Jag älskar verkligen min Kitchen aid och hade önskat mig en sådan i mååånga år. En lördag säger min man "nu åker vi köper dig en Kitchen aid". Jag har verkligen världens bästa man! =) Jag använder maskinen mycket flitigt, flera gånger i veckan och den gör mina kökssysslor så mycket enklare. Kan verkligen rekommendera en sådan!

   /Sara

   Radera