torsdag 27 september 2012

Senapsmarinerad strömming

Ok, nu lämnar vi semesterinlägg och sol och vin och går över till andra härligheter. Svensk husmanskost med en liten twist blir en bra övergång till vardag och höst och mysiga stunder. Jag gillar verkligen strömming, åtminstone smaken av den. Men jag gillar inte alla ben, som man dessutom bara ska ignorera och äta för glatta livet. Min man delar min åsikt. Så mindes jag plötsligt ett middagstips jag såg för många herrans år sedan på Nyhetsmorgon. Kocken tipsade om att om man lade strömmingen i marinad med senap kvällen före, så skulle syran i senapen lösa upp benen. Jag kände mig manad att testa och blandade ihop en marinad. Nästa dag vände jag strömmingen i pankoströbröd och stekte dem frasiga. Och jag kände inga ben. Tills nästa dag när jag skröt om det på lunchen och satte tillfälligt ett ben i halsen. Alltså, marinaden kanske inte löser upp alla ben, men ströbrödet döljer dem väl och smaken blev fenomenal.

Senapsmarinerad strömming

4 portioner

1 förp strömming á 400-500 g
2 dl crème fraiche, gärna 15% fetthalt
1 msk dijonsenap
1,5 msk stark, söt senap
1,5 msk klassisk senap
1 tsk vitvinsvinäger
salt, peppar

pankoströbröd

Kvällen före:

Klipp ryggfenorna av strömmingen. Blanda crème fraiche med senap, vinäger, en gnutta salt och några tag med pepparkvarnen. Lägg strömmingen i marinaden och vänd om så att strömmingen vänds helt i blandningen. Ställ kallt över natten.

Samma dag:

Häll upp pankoströbröd i en djup tallrik. Lyft upp strömmingen, en och en, och låt droppa av överskottet av marinaden. Vänd strömmingen i pankoströbrödet. Stek strömmingen i omgångar i het stekpanna med lite smör och rapsolja i. Den ska bli gyllene och riktigt frasig. Servera den med ett gott potatismos, gärna med brynt smör i, lite lingonsylt och klippt gräslök.

På lördag lagar vi lyxig frukost, nämligen amerikanska frukostpannkakor med vaniljsmak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar