lördag 8 september 2012

Knäckig äppelpaj

Förra året vid den här tiden försökte jag vara innovativ och skriva om äpplen i recept som inte innebar söta bakverk. Det blev äppelmos, surdegsbröd med äpplen och senare även fördrink med äpplen. Nu tänker jag inte konstla till det. För det allra godaste man kan göra med svenska, syrliga äpplen, är en riktigt god paj. Det här är min absoluta favoritpaj och den går inte att misslyckas med. Njut med en god hemgjord vaniljsås eller ännu hellre en god vaniljglass med muscovadosocker i.





Äppelpaj

6-8 portioner

8 syrliga äpplen, gärna av fastare typ
2 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Skala och skiva äpplena och lägg i en ugnsfast form. Blanda mjöl, strösocker och vaniljsocker och strö över äpplena. Hyvla det kylskåpskalla smöret med osthyvel och täck mjölblandningen med det. Sätt in i  ugnen i 225°C. Efter ca 5 minuter bör man kolla om smöret smält så att det blottas ren mjölblandningen. Tag i så fall ut formen ur ugnen och lägg på lite extra smör här. Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills pajen fått gyllene färg. Låt den svalna något och servera sen med vaniljglass eller vaniljsås.

I nästa inlägg blir det en svensk klassiker- kålpudding!

1 kommentar:

  1. Håller med! Äpplepaj är bäst!

    Ser fram emot att läsa om kålpuddingen, jag har precis börjat projekt:klassiker.

    SvaraRadera