fredag 28 september 2012

Vanilj

Jag har till min stora lycka kommit över några vaniljstänger. 1 kg närmare bestämt av bourbonvanilj. En generös kollega som tillbringar en del tid i Uganda, har köpt dessa åt mig och jag är enormt tacksam. Det berömda glassbolaget Ben and Jerry tar all sin vanilj från Uganda, det tycker jag bådar gott kvalitetsmässigt. Mina stänger är mycket färskare än de som man köper i butik i små glasburkar eller provrör. De känns lite fuktiga på ytan och luktar otroligt starkt av vanilj. Jag har hittills gjort vaniljsocker på de dryga tiotalet stänger som hade spruckit upp. Låt mig säga att jag aldrig sett så innehållsrika stänger som dessa. Och jag har även bakat på dem och jag har inget negativt att säga om dessa stänger. De är fantastiska!
På bilden ses berget av stänger, drygt 250 stycken. Längst fram på skärbrädan ligger 2 stycken icke processade stänger för att visa hur frukterna ser ut när de är nyskördade. Dessa stänger går inte att använda till vanilj, det krävs ganska lång tid och möda för att få en användbar sådan. Efter skörd doppas stängerna några minuter i varmt vatten. Därefter draperas de i jutesäckar i upp till två dagar för att få i gång den jäsningsprocess som leder till smak- och aromrika stänger. Sedan ska stängerna torkas, detta tar flera månader. Och först därefter är de redo att användas.
Så nu har jag börjat göra en lista över saker jag ska göra med vaniljen, förutom att ge bort en del till bakglada personer i min närhet. På listan finns vaniljhjärtan, vaniljinkokta plommon, vaniljbavaroise, mycket vaniljglass, vaniljessens, hummer med vaniljsmörsås, crème brûlée och äppelmos med vaniljsmak. Jag har även gjort en egen etikett i högerkolumnen för vaniljen, för det lär bli många recept framöver.
Kanske kan ni hjälpa till med fler förslag på vad jag ska göra för gott med alla dessa stänger? Lämna gärna en kommentar eller två, så blir jag jätteglad!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar