torsdag 6 september 2012

Smörrebröd i Köpenhamn

Idag blir det mer en reseskildring än ett recept. Vi hade lyxen att tillbringa två dagar i Köpenhamn förra veckan. Anledningen hette Coldplay och deras första konsert i Europa på Mylo Xyloto-turnén. Många jag känner såg dem två dagar senare i Stockholm. Ni vet vad jag talar om när jag använder orden magiskt, hänförande, underbart, fantastiskt. Konserten och lyckoruset den gav präglade hela resan, även om jag håller med min kloke make. Låtlistan på konserten var trygg, inga överraskningar. Ungefär som hela resan. Inga överraskningar. Mer än kanske det faktum att hotellet serverade Gammeldansk till frukosten. Jag smakade inte. Däremot smakade jag på de danska wienerbröden med choklad som också serverades på frukostbuffén. Underkända. Inte frasiga, inte goda och chokladglasyren smakade vare sig choklad eller kakao... Värda två tuggor, inte mer.
Värt att skriva hem om var däremot smörrebröden som vi köpte på en parallellgata till Ströget. Tre sorter på klassiskt, saftigt danskt rågbröd. Det första med skivad tomat, ägg, majonnäs och gräslök. Fräscht och jättegott. Det andra med en kryddig, inlagd sill, cocktailkapris, dill, crème fraiche. Helt otroligt gott! Den sista varianten var med en krämig kycklingröra med svamp och bacon. God, men inte fantastisk. Den här måltiden som ackompanjerades av en dansk öl och 2 cl akvavit, var ändå det godaste vi åt i den danska huvudstaden. Och jag planerar redan fest med smörrebröd och snaps, det är ju verkligen gott, enkelt att förbereda och lätt att variera.

Utöver sightseeing till fots kring Nyhavn, Amalienborg, Ströget och en fantastisk sandskulpturutställning vid teatern, hann vi även med en tur med en turistbåt som visade oss Köpenhamn från vattnet. Mysigt! Vi hoppade sedan på tåget och åkte lätt och smidigt hem till Göteborg. Köpenhamn, vi ses snart igen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar