måndag 10 september 2012

Kålpudding

Jag har sagt det tidigare men det tål att upprepas. Jag vurmar för den svenska husmanskosten och anser att vissa av våra klassiska maträtter är vårt största arv. Kålpudding är en sådan klassiker. Det är få rätter man kan laga som är trygga, tröstande, mättande och goda som just kålpudding. Lägg sen till att det är en riktigt billig rätt att laga. Just nu kostar kålen bara några kronor per kg och det är nu den är som allra bäst. Servera kålpuddingen med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.


Kålpudding

6 portioner

1 kg färsk vitkål
smör för stekning
0,5 dl sirap
salt, vitpeppar

1 dl ströbröd
1, 75 dl mjölk
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
500 g fläskfärs
1 krm svartpeppar
1 tsk salt

Häll ströbröd i en bunke och slå på mjölk. Blanda och låt stå och dra några minuter. Tillsätt sedan ägg, kalvfond, senap, salt och peppar. Blanda väl och vänd sist ned fläskfärsen.

Strimla vitkålen riktigt fint. Stek den i omgångar med lite smör i pannan. Ringla över sirap och krydda med salt och vitpeppar. Stek tills kålen mjuknat något. Upprepa med resterande kål.

Lägg hälften av den stekta kålen i botten av en ugnsfast form. Platta ut färsröran ovanpå. Täck med resterande kål. Sätt in puddingen i ugnen och baka i 200°C värme i ca 25 minuter. Om kålen får för mycket färg, täck med aluminiumfolie. Servera omgående med kokt potatis, sås och lingonsylt.


2 kommentarer:

 1. Inhandlade just ett kålhuvud... blev så sugen när du tipsade om det! Så på torsdag blir det en rejäl form med kålpudfing och god hemmagjord lingonsylt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pernilla! Ledsen att mitt svar har dröjt, men bloggen har varit lite eftersatt pga semestern.

   Kul att jag kan inspirera och hoppas att kålpuddingen blev riktigt lyckad!

   Hälsningar

   Sara

   Radera