tisdag 4 september 2012

Linguini med salsiccia, ruccola och brynt smör

De förträffliga husmorsorna Emma Hamberg och Anette Rosvall var på Nyhetsmorgon i TV4 för några veckor sedan och lagade en kantarellpasta med pesto på rucola och brynt smör. Jag nappade snabbt på idén med brynt smör i peston och gjorde redan samma dag en pastarätt som hamnar på bloggen först idag. Wilhelm bidrog under matlagningen med underhållning i form av pianospel men slet sig flera gånger för att komma ut i köket och berätta hur gott det luktade. Sen berömde han rätten flera gånger under kvällen och gav den 9 poäng av 10 möjliga, vilket är väldigt högt för en vardagspastarätt. Och den här rätten är ett praktexemplar på god italiensk mat där få råvaror får ge all sin goda smak till en gudomligt god rätt. Jag kan inte annat än kommendera er till att laga den här rätten. Pronto!


Linguini med salsiccia, ruccola och brynt smör

4 portioner

1 förp bavette (linguini)
3 stycken salsicciakorvar av god kvalitet
1 rödlök
3 tomater
knappt 50 g smör
1 näve ruccolasallad
1 näve basilika
1 vitlöksklyfta
olja
salt, peppar

Börja med att skålla tomaterna i kokande vatten. Skala dem sedan och ta ur kärnhuset. Skär tomatköttet i mindre bitar. Finhacka rödlöken. Drag skinnet av korven och skär korven i mindre bitar.
Koka upp pastavattnet. Under tiden som vattnet kokar upp, ska man bryna smöret. Detta görs i en kastrull eller sauteuse på mellanhög värme. Smält smöret och låt det puttra tills det blir brunt i färgen och doftar av kola. Tag kastrullen från värmen.
Finhacka eller mortla ruccolan och basilikan. Lägg i en skål. Riv vitlöksklyftan över och häll över det brynta smöret. Rör och kör några varv med pepparkvarnen.
När pastan läggs i vattnet, är det dags att steka korven i lite olja. När den börjar få lite färg, tillsätts löken och när löken mjuknat tillsätter man tomaterna. Fräs korven, löken och tomaterna och låt det blir till en röra. Häll av pastan och lägg upp i en pastaskål. Häll över smörblandningen och vänd om ordentligt. Tillsätt sedan korvröran och blanda om. Toppa med nymalen svartpeppar och finriven parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar