fredag 14 september 2012

Grillat högrev

Jag följer en rad andra matbloggar där ute i den stora världen. Det är inspirerande på många sätt att läsa andras bloggar. Jag tar ofta idéer från dem och gör om dem till något som fungerar för mig och min familj. Det är oerhört ovanligt att ett recept följs till punkt och pricka. Så även denna gång. Pyttes matblogg är en oerhört underhållande blogg skriven av träffsäker tjej som heter Eleonora och som precis kommit ut med sin kokbok "Bjud hem". För några veckor sedan tipsade hon om grillat högrev. Jag följde hennes råd. Om du vill följa Pyttes recept, titta här. Vill du laga min variant, fortsätt läsa nedanför bildtexten. Gästen som fick smaka, sa att maten gav honom en "mouthgasm". Bättre betyg kan man knappast få. Vi åt högrevet med ugnsrostad potatis och waldorfsallad och i glaset återfanns en besk IPA. Fantastiskt gott!






Grillat högrev

4 portioner

1 kg högrev
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
5 svartpepparkorn
vatten

3 msk neutral olja, t ex rapsolja
2 tsk soja
2 msk sweet chilisås
1 tumnagelstor bit färsk ingefära
1-2 vitlöksklyftor
1 msk barbequesås
1 tsk liquid smoke

Putsa högrevet från fett och senor och dela i portionsstora bitar. Lägg i en stor gryta tillsammans med skalade vitlöksklyftor, lök skuren i kvartar och hela pepparkorn. Täck med vatten och häll på lite salt. Koka upp och skumma av. Låt sedan sjuda tills köttet är helt mört, detta tar ca 2 timmar. Tag upp köttet ur grytan. Detta kan med fördel göras kvällen före.

Riv ingefära och vitlök fint och lägg i en bunke. Tillsätt olja, soja, chilisås, barbequesås och liquid smore.

Vänd högrevsbitarna i glazen så att det täcks av ett tunt lager. Ev får man hjälpa till med en pensel. Grilla på hög värme tills köttet fått fin yta, detta tar några minuter per sida.

Servera med grillade grönsaker, rostad potatis, cole slaw eller liknande. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar