onsdag 17 februari 2010

Lammfärsbullar med getostsås

Idag blev det lammfärsbullar med getostsås. Eller världens godaste sås, som jag kallade den när jag skrev om den i mars förra året. Receptet har ändrats något till dagens middag och blev godare än någonsin. Till bullarna bjöds pressad potatis och en sallad på mixad sallad, salladslök, körsbärstomater, gurka, smulad fetaost, hackade hasselnötter och en god balsamvinägrett.






Lammfärsbullar med getostsås

4 portioner

400 g lammfärs
1 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

120 g getost
1,5 dl grädde
3 dl vatten
1 msk kalvfond
2 msk lingonsylt
1 msk soja

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla. Blanda i ägget. Finhacka löken och riv vitlöken. Tillsätt i ströbrödsblandningen. Tillsätt sedan lammfärsen, salta och peppra och arbeta sedan hastigt ihop till en smidig blandning. Stek en liten provbulle för att se om du behöver krydda mer. Rulla sedan smeten till små bullar. Stek i omgångar i stekpannan. Lägg de stekta bullarna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på 175°C för varmhållning medan såsen görs.

Häll grädden i den ej rengjorda stekpannan. Tillsätt vatten, kalvfond, soja och getost. Rör tills getosten smält. Tillsätt sedan lingonsylten. Smaka av med salt och peppar om så behövs. Om du önskar en tjockare konsistens, kan såsen enkelt redas med lite maizena.

1 kommentar:

  1. Låter hurgott som helst. Getost kan verkligen lysa upp en sås! Kan tänka mig att blandningen med lingonsylt var perfekt. Själv brukar jag ha i en liten sked hemgjord plommonmarmelad i såsen, vilket höjer den enormt.

    SvaraRadera