måndag 16 juli 2012

Blåbärspaj med kallrörd vaniljsås

Det finns få saker som minner så mycket om min barndoms somrar som just blåbärspaj. Min mammas paj är givetvis den allra godaste. Hennes pajdeg är ganska söt, men det passar de syrliga bären perfekt. Och när jag lagar den här pajen, förflyttas jag till föräldrarnas kök där den stora pajen stod mitt på bordet och vaniljsåsen serverades ur en chockrosa bunke med en orange såsslev. Gör gärna pajdegen på riktigt smör, det blir oändligt mycket godare än med margarin. Och den kallrörda vaniljsåsen (som ibland kallas råkräm) är väldigt lik vaniljvisp i smak och konsistens. Blir det sås över, frys in den till parfait och njut en annan dag.





Blåbärspaj med kallrörd vaniljsås

6 portioner

Paj:

225 g smör eller margarin
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl

400 g bär, frysta går bra
1-2 msk potatismjöl (den större mängden om bären är frysta)

Vaniljsås:

3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll smöret i en bunke. Tillsätt socker, bakpulver och vaniljsocker och blanda väl. Tillsätt sedan smöret och rör till en jämn deg. Tryck ut 2/3 av degen i botten av en pajform. Tryck upp degen ordentligt mot formens kanter. Fyll med blåbär. Strö över potatismjölet över bären och blanda med en sked. Smula resterande pajdeg över bären. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter tills pajen fått fin färg. Låt svalna.

Vispa grädden fluffigt. Vispa sedan äggulor med socker och vaniljsocker, det ska vispas riktigt pösigt. Vänd ner grädden i äggvispet. Ställ kallt i väntan på servering.

På onsdag gör vi goda små tilltugg på melon och fetaost, perfekt för sommarkvällarna på verandan eller på picknicken.

2 kommentarer:

  1. När ska man lägga in mjölet då ?

    SvaraRadera
  2. Jag ser just att det står fel i receptbeskrivningen. Efter att man rört ut socker, bakpulver och vaniljsocker i smöret, blandar man ner mjölet (inte smöret som det stående receptet). //Sara

    SvaraRadera