söndag 8 juli 2012

Min allra godaste chokladmousse

Boken "Choklad" av Elisabeth Johansson är en av mina mest använda kokböcker. Jag har gjort de flesta recept i boken och jag har inte blivit missnöjd en enda gång. Om ni ska köpa en enda bok om choklad, tycker jag att denna bok är det självklara valet. Tro mig, jag har rätt många böcker om choklad...
Min allra godaste chokladmousse kommer från denna bok och kallas där för espressomousse. Jag brukar dock byta kaffet mot mörk rom eller konjak och det fungerar riktigt bra. Servera den med färska bär och gärna lite flisad choklad eller nötter ovanpå för lite tuggmotstånd.

Chokladmousse med mörk rom


4 portioner

75 g mörk choklad, gärna 70%
2,25 dl vispgrädde
1 äggula
0,25 dl strösocker eller råsocker
1 msk mörk rom

Hacka chokladen grovt och smält den i microvågsugn eller i vattenbad tillsammans med 0,25 dl av grädden. Rör om så att chokladen och grädden blandar sig ordentligt. Smaksätt med rom och blanda om.
Vispa äggulan med sockret, det ska bli riktigt pösigt. Vispa resten av grädden luftigt. Blanda en fjärdedel av den vispade grädden i chokladblandningen. Rör om. Rör sedan ner äggvispet i chokladblandningen och rör om. Häll sedan allt i den vispade grädden och vänd om med en slickepott. Vänd, rör ej, då man inte vill röra bort den luft som är invispad i grädden. Häll upp smeten på spritspåse och spritsa ut i 4 portionsformar. Låt stå kallt i ca 2 timmar så att moussen stelnar.

Dekorera med flisad choklad och färska bär. Kaffe eller ett glas mörk rom är gott till!

I nästa inlägg tipsar jag om en riktigt god grillad smörgås med italienska smaker. Välkommen åter!

2 kommentarer:

  1. Så gott, självklart älskar jag choklad också!

    SvaraRadera
  2. Ja, men visst gör man! Har ingen förståelse för folk som inte gillar choklad.

    SvaraRadera