måndag 30 juli 2012

Melongranité

En granité är en fräsch rätt med fryst, skrapad vätska som kan göras på te, kaffe, frukt och bär. Den ska vara läskande och inte alltför söt. Den blir därför en fräsch avslutning på en tung middag eller ännu hellre, en smaklöksrensande mellanrätt mellan t ex en kötträtt och en dessert. Receptet kommer urpsrungligen från senaste numret av Allt om mat, men jag har ökat syran lite och den serveras inte som slush utan som just en granité. Ljuvligt god med en koncentrerad smak av melon!






Melongranité


6 desserter eller 8 mellanrätter

1 kg melon, t ex nätmelon, cantaloupe eller honung
0,5 dl florsocker
2 msk koncentrerad flärdersaft
saften från 1 citron
skalet från 0,5 citron

Skala melonen och gröp ur kärnorna. Skär i tärningar och lägg i en matberedare. Tillsätt flädersaft, socker, finrivet citronskal och citronsaft. Mixa till en relativt slät massa. Häll över i en relativt stor form, gärna en 2 liters glasslåda eller motsvarande. Lägg i frysen. Efter 1 timme tar man fram lådan och raspar i röran med en gaffel. Lägg i frysen igen. Upprepa efter 1 resp 2 timmar. Låt sedan ligga i frysen i ca 4 timmar. Vid servering raspar man återigen med en gaffel för att få fram en fint grynig melonis. Lägg upp i glas och servera omgående.

Om 2 dagar skriver jag om hur man kärnar eget smör. Enklare och godare än vad man tror!

2 kommentarer:

  1. Intressant! Jag har aldrig provat något liknande men det ser riktigt gott ut :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då tycker jag att du ska prova. Det är väldigt lättgjort och himla fräscht!

      Radera