torsdag 19 juli 2012

Quesadillas med mangosalsa

Quesadillas är lättlagad vardagsmat som man gärna kan laga när man har lite rester av en god köttfärsröra, tacoköttfärs eller grillad kyckling. Det är också väldigt gott med en vegetarisk variant med avocado, tomat och paprika. Den gemensamma nämnaren hos alla quesadillas kan anas i namnet, ost. Osten binder samman tortillabröden och ger god smak. Jag brukar blanda smakrika ostar med mozzarella för den bästa smaken och texturen.
Viktigt är att inte vara alltför generös med mängden fyllning. Ju mer fyllning, desto svårare att få rätten att hålla ihop vid vändning.


Quesadillas med mangosalsa


4 portioner

8 tortillas

4 dl fyllning av t ex köttfärssås, tacoköttfärs, grillad kyckling
2 tomater, tunt skivade
3 dl riven, smakrik ost
4 msk crème fraiche eller matlagningsyoghurt
1 mozzarellaboll

1 mango
1 avocado
0,5 finhackad rödlök
0,5 finhackad röd chili
1 rejäl näve korander
saften från 1 lime
svartpeppar

Börja med salsan. Skala och skär mangon och avocadon i små tärningar. Blanda med finhackad rödlök och chili. Hacka koriandern och blanda i salsan. Pressa över limen och blanda runt. Låt stå i rumstemperatur så att smakerna får mogna.

Fördela crème fraichen eller yoghurten på 4 tortillabröd. Strö över finstrimlad mozarella och bred sedan på köttfärsröran eller strö på kycklingen. Om du använder kyckling, kan det vara gott med lite färskost utblandat i crème fraichen, för en lite saftigare quesadilla.
Lägg tunt skivad tomat ovanpå och avsluta med ett lager riven ost. Lägg sedan på resterande tortillabröd.
Stek i torr stekpanna, ca 2-3 minuter per sida. Akta för det bränns ganska snabbt. Vänd quesadillan med hjälp av två tallrikar (stjälp över quesadillan på ena tallriken, täck med den andra och vänd, låt sedan hela kakan glida ner i stekpannan igen). Upprepa tills alla quesadillas är stekta. Servera med mangosalsa och en enkel sallad.

I nästa inlägg grillar vi picanha och lagar en snabb chimichurri. Bara de roliga namnen är skäl nog att återvända på söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar