onsdag 4 juli 2012

Falukorvslåda med smakrik sås

Jag är inget stort fan av falukorv. Och ska jag äta den, så måste den vara ordentligt stekt eller ugnsstekt. Rå falukorv eller ännu värre, den nästan kokta varianten som man hittar i personalmatsalen, är en få saker som ger mig kväljningar. Så hemma hos oss blir den ordentligt stekt och serverad till stuvade makaroner, eller ugnsbakad. Nu har jag hittat en ny variant som blev klart godkänd. Jättegod, faktiskt. Den här kommer vi göra igen!






Falukorvslåda med smakrik sås


500 g falukorv med hög kötthalt

1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk bostongurka
3 dl grädde av valfri fetthalt (jag använde hälften vispgrädde, hälften vatten)
0,75 dl chilisås
2 msk finhackad persilja
salt, peppar

1 tomat
3 msk senap
1,5 dl riven ost

2 msk finhackad persilja och gräslök

Skiva falukorven i 6-8 mm tjocka skivor. Stek skivorna frasiga i stekpanna och lägg över i en ugnsfast form. Bred senapen över skivorna och lägg tunt skivad tomat ovanpå. Strö över riven ost.

Finhacka löken och vitlöken. Fräs dem mjuka i lite olja i en kastrull eller sauteuse. Slå på grädde och chilisås. Klicka ner bostongurka och persilja och blanda om ordentligt. Smaka av med salt och eppar och låt sjuda tills såsen tjocknat något. Häll såsen över korven och gratinera i 200°C värme tills rätten fått fin färg. Detta tar 15-20 minuter. Strö över persilja och gräslök. Servera till ett gott potatismos och en blandad sallad.

På fredag blir det en festlig fläskfilé med bulgursallad och fetaostsås. Vi ses då!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar