söndag 22 juli 2012

Grillad picanha med chimichurri

Jag är en flitig besökare på forumet Matforum och där har det på senaste tiden diskuterats Picanha, en styckdel som på svenska kallas för rostbiffslock och som kommer med en rejäl fettkappa. Nu lyckades jag få tag på ett kilo fin picanha och full av förväntan, lade vi skivor på grillen häromkvällen. Köttskivorna hade fått lite flingsalt och grovmalen svartpeppar på sig och grillades sedan till medium på grillen (3-4 minuter på varje sida och en kort stund på indirekt värme). Och nu är jag picanhafrälst! Detta är en mycket mör köttbit som bara behöver en kort tid på grillen. Fettkappan ska följa med vid grillningen, den skär man bort på tallriken. Men utöver att köttet är riktigt mört, så har det en mycket fin köttsmak. Vi serverade  köttet med ugnsrostad potatis, förvällda morötter som fick landa på grillen tillsammans med färsk knipplök och så en god chimichurri. Prova, ni kommer inte att bli besvikna!


Grillad picanha med chimichurri

2 portioner

2 stycken skivor picanha, ca 2 cm tjocka
flingsalt, svartpeppar

1/4 grön paprika
1 schalottenlök
1 liten vitlöksklyfta
1 dl blandade örter (persilja, basilika, koriander)
5 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
en liten nypa chiliflakes
salt, peppar

Finhacka paprikan, löken, vitlöken och örterna. Blanda med olja, vinäger, chiliflakes och smaka av med salt och peppar.
Grilla köttet 3-4 minuter per sida. Om köttet är för rött för din smak, låt köttet grilla på indirekt värme en stund men mitt råd är att servera det medium eller medium/rare för bästa smakupplevelse.

Servera med den smakrika såsen och goda tillbehör såsom grillade grönsaker, rostad potatis eller en blandad sallad. Ett glas Shiraz passar mycket bra till den här rätten.

På tisdag lagar vi torsk med ansjovissås, Missa inte det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar