fredag 6 juli 2012

Helgrillad fläskfilé med bulgursallad och fetaostsås

Jag är väldigt svag för couscous och bulgur och andra gryn. Tyvärr delar inte min man denna last, bulgur är nog det enda gryn han äter med glad min. För att göra det lite nyttigare, valde jag denna gång att koka hela bulgurgryn och det blev dessutom godare än vanligt. Lite mer tuggmotstånd, lite saftigare och på det stora hela en smakrik sallad. En riktigt bra sommarrätt och perfekt som fredagsmys för den som tröttnat på tacos.






Helgrillad fläskfilé med bulgursallad och fetaostsås


4 portioner (för den lagom hungrige)

1 fläskfilé, ca 600 g

Marinad:

1 msk soja
1 finriven vitlöksklyfta
1 cm-stor bit ingefära, finriven
1 tsk sambal oelek
1tsk mango chutney
2 msk neutral olja
1 tsk honung

Bulgursallad:

3 dl bulgur, okokt
0,5 grönsaksbuljongtärning
2 paprikor, blandade färger
1 rödlök
1 fänkål
15 körsbärstomater
3 salladslökar
1 msk olja
salt, peppar

Fetaostsås:

2 dl turkisk yoghurt
0,5 paket fetaost
2 soltorkade tomater
5 basilikablad
salt, peppar

Putsa fläskfilén. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg filén däri. Låt marinera ca 30 minuter.

Skär rödlöken och fänkålen i små båtar. Lägg i en ugnsfast form tillsammans med paprikan, skuren i mindre bitar. Ringla över olja och salta och peppra. Rosta i ugnen på 200°C värme ca 15 minuter. Tillsätt tomaterna och fortsätt rosta tills grönsakerna fått fin färg.
Strimla salladslökarna tunt.

Koka bulguren enligt anvisning på paketet men tillsätt en halv grönsaksbuljongtärning i kokvattnet.

Blanda yoghurt med mosad fetaost, finhackade soltorkade tomater och basilika. Smaka av med salt och peppar.

Grilla fläskfilén tills den nått ca 60°C innertemperatur. Låt vila i folie ca 5 minuter. Under tiden som filén vilar, blanda bulgur med rostade grönsaker i en stor skål. Skiva filén och lägg den ovanpå. Strö över salladslök och servera med den kalla såsen.

Missa inte söndagens inlägg då jag bjuder på min allra godaste chokladmousse!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar