lördag 28 juli 2012

Grillad lammrostbiff med rödbetstzatziki

Lamm tillagat på rätt sätt kan vara fantastiskt gott. Vackert rosa, saftigt och med goda tillbehör. Ge mig lamm stekt well done och risken är stor att jag vägrar äta. Då kommer koftasmaken fram och den tilltalar mig inte. För att slippa koftasmaken använder jag oftast ytterfilén, då den är lätt att steka rätt. Och nu rostbiffen. En billigare styckdel men på inga vis en sämre sådan. Mör, fin smak och inget som behöver putsas. Till rostbiffen serverade vi en rödbetstzatziki. Den må se ut som en klassisk rödbetssallad, men smakar inte alls så. Fräsch, lite syrlig och med en tydlig skärpa från vitlöken. Tillsammans med lammet, blir det en fullträff på tallriken. Lite bröd och några kokta bönor är allt tillbehör som behövs. Och så ett glas riktigt fylligt rödvin.


Grillad lammrostbiff med rödbetstzatziki

4 portioner

4 -6 bitar lammrostbiff
olivolja
salt, svartpeppar

1 knippe färska rödbetor
1 stort syrligt äpple
2 dl matlagningsyoghurt
1 stor vitlöksklyfta
0,5 paket fetaost
1 msk olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
salt, peppar

Koka rödbetorna med skalet kvar på i lättsaltat vatten. Ringla lite olja över lammet och krydda med salt och peppar. Låt ligga i rumstemperatur minst en halvtimme innan grillning.

Skala de kokta rödbetorna, det räcker att gnida med tummen över för att skalet ska lossna. Riv dem grovt i en stor skål. Skala och kärna ur äpplet och riv detta i samma skål. Tillsätt yoghurt, finriven vitlök, olivolja och vinäger. Smula ner fetaosten i små smulor. Smaka av med salt och peppar.

Lägg lammet på grillen och grilla 4-5 minuter på varje sida. Rekommenderad innertemperatur är ca 55°C, så låt grilla på indirekt värme några minuter till om så behövs. Låt sedan vila några minuter i folie. Skär upp lammet i cm-tjocka skivor. Servera med tzatzikin, en bit gott bröd och några kokta bönor, gärna bondbönor.

På måndag bjuder jag på receptet på en god melongranité, en svalkande dessert i sommartider eller god mellanrätt som rensar smaklökarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar