onsdag 29 augusti 2012

Apelsinsockerkaka

Min man hävdar att han inte gillar mjuka kakor. Jag tycker att det är galenskap. Hur kan man inte gilla en klassisk sockerkaka? Så jag gjorde ett försök att omvända honom. Jag tänkte att en saftig sockerkaka med smak av apelsin borde övertyga vilken kakskeptiker som helst. Det hjälpte inte. Han tyckte den var god, åt två bitar, men är fortsatt skeptisk till mjuka kakor. Alltså får jag under hösten fortsätta mina försök. Kakan bakades också som fika till pianostämmaren som var här och renoverade vårt piano. Han tackade nej till fika, varpå jag en stund undrade om han var sjuk. Vem tackar nej till mitt finfika? Sen kom jag på att han jobbade på ackord (sitter och fnissar lite åt ordvitsen i det hela) så då fanns det ändå en rimlig förklaring. Hursomhelst tog kakan slut och så här gör man när man vill baka en ny:


Apelsinsockerkaka

150 g smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal från en halv ekologisk apelsin
0,5 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en sockerkaksform på ca 1,5 l.
Rör rumsvarmt smör och socker riktigt poröst. Använd gärna en assistent eller matberedare till detta. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner vaniljsocker och apelsinskal, sedan vattnet. Rör sist ned mjölet utblandat med bakpulver. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.

Receptet kommer från Vår kokbok och är en riktig klassiker i min familj.

På fredag är det dags för nästa klassiker i familjen, biff stroganoff. Köp hem ryggbiff eller rostbiff, crème fraiche och tomatpuré, så är du redo inför fredagens matlagning.

2 kommentarer:

 1. Haha, på ackord, rolig ordvits :D Folk är galna, vad är bättre än nybakt sockerkaka? Ser fram emot biff stroganoffen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med någon som gillar mina dåliga ordvitsar! Den var dessutom inte medveten när den kom på pränt.

   Om du gillar lättlagade grytor, kommer du gilla stroganoffen. Jag älskar den!

   Radera