torsdag 9 augusti 2012

Pappardelle med zucchini och färskostsås

Första gången jag åt den här pastan var på en liten uteservering i den tyska staden Freiburg. Ett kärt minne då jag och maken som var på väg hem från Italien mötte upp våra vänner som var på väg ner till Kroatien. En lite surrealistisk känsla att möta de människor vi normalt sett träffar i Göteborg, ute i Europa, äta en god lunch och sen säga hej då igen. Det är kanske just därför jag minns den här rätten på ett så positivt sätt. Eller så är det för att det är en riktigt god pasta. Mild, krämig sås, krispig zucchini och för den som önskar, salt parmaskinka. Att den dessutom är ruggigt snabblagad, gör den till en läcker snabbmat. Prova nu när zucchinin är riktigt god och prisvärd.


Pappardelle med zucchini och färskostsås

4 portioner

4 portioner pappardelle (1 paket)
1 zucchini
2 vitlöksklyftor
200 g färskost av typen philadelphia eller liknande, gärna light
1,5 dl grädde av valfri fetthalt
salt, svartpeppar
smör eller olja att steka i

parmesan och parmaskinka som tillbehör

Börja med att koka upp saltat pastavatten. Skölj zucchinin och hyvla den till långa, breda remsor, endera med mandolin eller med osthyvel. Strö lite salt över den. Skiva vitlöksklyftorna tunt.
När pappardellen lagts i vattnet, hettar man upp en stekpanna med lite matfett i. Stek zucchiniremsorna lätt gyllene på båda sidor, detta går rätt så fort. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Lägg i lite mer matfett. Stek vitlöksskivorna så att de börjar mjukna men ej får för mycket färg. Sänk värmen och tillsätt färskost och grädde. Smält färskosten och vispa ordentligt. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Häll av pastan och vänd sedan ner zucchinin och såsen. Blanda runt ordentligt men utan att zucchinin går sönder. Servera omgående med flagad parmesan och ev en skiva parmaskinka.

I morgon bakar vi ljuvlig pizza på grillen. Snacka om fredagsmys!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar