fredag 17 augusti 2012

Nektariner i karamell med myntagrädde

Vi har en myntaplanta i en blomlåda på altanen som växer så det knakar. Den har snart tagit över hela lådan och det är nästan så det buktar i plasten. Och i ärlighetens namn finns det faktiskt en övre gräns för hur många mojitos man kan dricka. Men då kan man hacka myntan i sallad och kalla såser och ännu hellre i grädden till en god dessert. Som till den här efterrätten. Den kräver en stekpanna och en bunke, lite socker, smör, grädde och en frukt som tål lite värme utan att bli till puré. Vi gjorde den på landet och den smakade bara underbart!

Nektariner i karamell med myntagrädde

4 portioner

6 nektariner
knappt 50 g smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

1 dl vispgrädde
2 msk crème fraiche
2 myntakvistar
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker

Börja med att vispa grädden fluffigt. Blanda ner crème fraiche, socker och vaniljsocker och vänd sist ner finhackad mynta.

Skölj och kärna ur nektarinerna. Dela i 6 klyftor per frukt. Häll socker och smör i en stekpanna och värm stekpannan. Blanda runt under tiden som sockret och smöret smälter. Först kommer det se ut som om det blir en tjock massa och att den sedan skär sig, men håll ut. Ha medelhög- hög värme och fortsätt röra, så blir det snart en gyllene karamell. Rör då ner vaniljsockret och Vänd sedan ner nektarinerna och blanda om ordentligt. Låt steka några minuter i blandningen.
Servera frukten varm med en generös klick myntagrädde. Njut!
På söndag lagar vi mer mat passande för lata dagar på landet. Potatis- och palsternacksrösti närmare bestämt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar